Podgrijavanje hrane postalo je svakodnevna praksa u mnogim domaćinstvima jer štedi vrijeme i smanjuje otpad. Međutim, vrijedno je napomenuti da neke namirnice mogu postati štetne ili čak otrovne kada se podgriju. Promjene u njegovom hemijskom sastavu mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene rizike. U nastavku ćemo razmotriti koje namirnice treba jesti odmah nakon pripreme ili ih treba pažljivo rukovati prilikom skladištenja i podgrijavanja kako biste bili sigurni da su vaši obroci sigurni.

1. Pečurke
Pečurke su bogate proteinima i raznim nutrijentima, ali su vrlo osjetljive na promjene temperature. Kada se ponovo zagrije, njihovi proteini se razgrađuju, uzrokujući probavne smetnje poput bolova u stomaku, nadimanja, pa čak i mučnine. Pečurke je najbolje jesti odmah nakon pripreme dok su još svježe.

Ako morate čuvati, obavezno se brzo ohladite i stavite u frižider. Prilikom ponovnog zagrijavanja temperatura ne smije prelaziti 70°C kako bi se smanjio rizik od probavnih smetnji.


2.Spinat
Spanać je poznat po visokom sadržaju nitrata i nije štetan sve dok se jede odmah nakon pripreme. Međutim, ako se spanać ostavi na sobnoj temperaturi, nitrati se pretvaraju u nitrite, a zatim u nitrozamine, koji su potencijalno kancerogeni. Stoga je spanać najbolje jesti odmah nakon kuhanja i izbjegavati podgrijavanje. Ako je potrebno skladištenje, spanać treba brzo ohladiti, staviti u frižider i jesti ohlađen.

3.Krompiri
Krompir kuhan na sobnoj temperaturi može biti plodno tlo za bakterije poput botulizma. Ove bakterije proizvode toksine koji se ne uništavaju uvijek ponovnim zagrijavanjem. Stoga se preporučuje da se krompir jede odmah nakon kuvanja. Ako morate čuvati, brzo ohladite, stavite u frižider i poslužite ohlađeno, na primjer u salati.

4. Pirinač
Sirova riža može sadržavati spore Bacillus cereus, koje mogu preživjeti proces kuhanja. Ako se kuhana riža ostavi na sobnoj temperaturi, ove spore se mogu razviti u bakterije koje proizvode toksine otporne na toplinu, uzrokujući trovanje hranom. Ovi simptomi uključuju mučninu, povraćanje i dijareju. Da biste izbjegli ovaj rizik, brzo ohladite kuhani pirinač i čuvajte ga u hladnjaku. Kada zagrijavate, pazite da dostigne visoku temperaturu i zagrijte ga samo jednom.

5. Jaja
Jaja su bogata proteinima i vrlo su osjetljiva na promjene temperature. Kada se jela koja sadrže jaja, poput omleta ili suflea, zagrijavaju, proteini se razgrađuju, uzrokujući probavne smetnje i potencijalno trovanje hranom. Rizik od bolesti se povećava ako su jaja prethodno bila na sobnoj temperaturi. Zato je jela koja sadrže jaja najbolje jesti odmah nakon pripreme i izbjegavati podgrijavanje.

6. Piletina
Piletina je bogata proteinima, ali ti proteini menjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrevaju, što ih čini teškim za varenje. Osim toga, bakterije koje se mogu razviti tijekom skladištenja piletine mogu dovesti do infekcije. Ako morate podgrijati piletinu, svakako to učinite na najmanje 75°C kako biste eliminirali potencijalne bakterije. Ipak, najbolje je piletinu pojesti odmah nakon pripreme, dok je još svježa.

Preporučujemo