Svakodnevno ga koristimo, a na njemu se nakupljaju milioni mikroba koje potom prenosimo dalje – na lice, tijelo, ukućane, hranu.Nikada ne bismo ni pomislili da ovi kućanski aparati mogu biti toliko prljavi.Naime sprovedena su mnoga istraživanja i evo šta su ona pokazala.

 

Vjerovatno ste već čuli za istraživanja o najprljavijim mjestima u kući. Obično pretpostavljamo da je to WC daska i redovito je čistimo. Međutim, prilikom opšteg čišćenja doma često se fokusiramo na prozore, radne plohe i prašinu na policama, zanemarujući činjenicu da su širenici bakterija prisutni i na drugim mjestima u kući na koje ne obraćamo pažnju.

Mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, dr. Charles Gerba, otkrio je da računala sadrže do 400 puta više mikrobnih bakterija nego prosječne wc školjke, te su među najprljavijim predmetima kako u domovima, tako i u uredima.

Ali, ne samo tastature predstavljaju rizik po zdravlje, već i određeni kućanski predmeti koje često zaboravljamo očistiti, a koji utječu na opću higijenu kuće. Možda biste bili iznenađeni otkrivši da među njima postoje i oni za koje nikada ne biste pomislili da skupljaju prljavštinu.

 

 

Iako je neizostavna u svakodnevnom korištenju, kantu za smeće često ne čistimo onoliko koliko bi trebali. Prema istraživanjima, na kanti za smeće može biti više od 400 štetnih bakterija po kvadratnom centimetru, što predstavlja zabrinjavajući podatak.

Čak i ako je vaša kuhinja besprijekorno čista, prljavi koš za smeće može privući mrave, žohare, miševe, razne insekte i dodatne bakterije, čime se povećava rizik od zaraze za vas, vaše ukućane i kućne ljubimce. Treba imati na umu da su bakterije jedni od najbrže rastućih organizama na svijetu – množe se svakih četiri do dvadeset minuta! Ipak, redovnim čišćenjem barem jednom u dva tjedna možemo ih držati pod kontrolom.

Ovo pravilo također vrijedi i za kante za miješani komunalni otpad, biootpad, plastiku i papir, koje bi trebalo čistiti barem jednom mjesečno, a kod velikih vrućina i češće.

 

 

 

Svakodnevno kuhanje neizbježno dovodi do čestog prskanja i isparavanja iz lonaca, što uključuje ne samo hranu nego i vrući zrak pomiješan s masnoćom. Sve te čestice zadržavaju se na kuhinjskoj napojnici, gdje se s vremenom, ako se ne čisti redovito, formira masni sloj.

Najviše pogođen je filter, koji se lako može zamijeniti ako je izrađen od potrošnog materijala poput gaze, dok je zamjena teža ako je filter od ugljena. Međutim, uklanjanje masnoće s metalnih dijelova nape, poput držača filtra i gornjeg dijela uređaja, može biti izazovno.

Umjesto da trošite sate na ribanje masnoće metalnom spužvicom, preporučujemo korištenje specijaliziranog proizvoda poput Pero sredstva za odmašćivanje s lovorovom lužinom, koji možete pronaći u dm trgovinama. Nakon upotrebe odmašćivača, prebrišite napu vlažnom krpom kako biste uklonili preostalu masnoću i prljavštinu.

 

 

 

Iako se kafa nekad pripremala na “turski” način, direktno na štednjaku, danas je uživanje u omiljenom napitku puno jednostavnije uz kvalitetan aparat za kafu. Međutim, ako primijetite da kava nedavno nije imala isti okus kao obično, to je znak da trebate reagirati.

Problemi s okusom vjerojatno nisu zbog vaših okusnih pupoljaka, već zato što aparat treba temeljito očistiti od kamenca i naslaga kafe. Zamagljena voda u spremniku također ukazuje na potrebu za čišćenjem aparata, kao i produženo vrijeme potrebno za pripremu kave.

Kako biste riješili ove probleme, važno je izbjegavati čišćenje unutrašnjosti aparata octom ili sodom bikarbonom jer to može oštetiti dijelove. Umjesto toga, koristite posebna sredstva protiv kamenca. S druge strane, vanjski dio aparata i posudu za vodu možete očistiti kombinacijom tople vode i octa.

Preporučujemo