Danas ćemo pisati o sedam namirnica koje na tih način stvaraju mokraćnu kiselinu i čine loše vašim zglobovima. O kojim namirnicama je riječ možete da pročitate u nastavku današnjeg članka.

Bolovi u zglobovima postali su česta pojava u savremenom društvu, često uzrokovani nezdravim životnim navikama, dugotrajnim sjedenjem, stresom i lošom posturom. Ovi problemi, uključujući žarenje, ukočenost u zglobovima, glavobolje i vrtoglavicu, mogu ukazivati na stanje poznato kao povišena mokraćna kiselina, koja igra ključnu ulogu u razvoju gihta i drugih zglobnih problema. Razumijevanje simptoma i uzroka povezanih s povišenom mokraćnom kiselinom važno je za pravilan pristup liječenju i prevenciji.

Kako mokraćna kiselina utiče na tijelo?

Purini, spojevi koji se nalaze u mnogim namirnicama, razgrađuju se u mokraćnu kiselinu. Normalno, mokraćna kiselina se izlučuje putem bubrega, ali prekomjerna konzumacija hrane bogate purinima ili smanjena funkcija bubrega mogu dovesti do povećanja nivoa mokraćne kiseline u krvi. Ovo može izazvati taloženje kristala mokraćne kiseline u zglobovima, što rezultira upalom i bolom, najčešće u nožnom palcu – klasičnom simptomu gihta. Povišena mokraćna kiselina može također uticati na emocionalno i psihološko zdravlje, izazivajući stres i anksioznost.

Namirnice koje povećavaju mokraćnu kiselinu

Konzumacija određenih namirnica može značajno doprinositi povećanju mokraćne kiseline u tijelu. Prepoznavanje ovih namirnica ključno je za smanjenje rizika od gihta i drugih problema sa zglobovima.

1. Crveno meso – najčešći okidač

Crveno meso (govedina, svinjetina, janjetina) i prerađeni mesni proizvodi poput ćevapa, kobasica i slanine sadrže visoke količine purina. Učestala konzumacija ovih proizvoda može povećati proizvodnju mokraćne kiseline i opteretiti bubrege, što može izazvati upalne procese. Preporučuje se ograničiti unos crvenog mesa na nekoliko obroka sedmično i birati nemasne vrste mesa, poput piletine ili puretine.

2. Ribe i morski plodovi – dvostruki efekat

Plava riba (sardine, skuše, haringe) i morski plodovi bogati su omega-3 masnim kiselinama, ali također sadrže visoke količine purina. Uzimanje ovih namirnica može pogoršati stanje kod osoba sa gihtom. Preporučuje se umjerenost u konzumaciji ribe, birajući vrste poput lososa ili tilapije, koji imaju niži sadržaj purina.

3. Pivo – opasni napitak

Pivo je jedno od najopasnijih pića za osobe sa povišenom mokraćnom kiselinom jer sadrži purine iz ječma i kvasca, a alkohol usporava rad bubrega, smanjujući izlučivanje mokraćne kiseline. Umesto piva, bolja opcija je umjerena konzumacija crnog vina ili nealkoholnih pića poput soka od grožđa.

4. Gazirana i slatka pića – nova prijetnja

Gazirani napici i voćni sokovi bogati fruktoznim sirupom mogu potaknuti stvaranje purina u jetri, čime povećavaju nivo mokraćne kiseline. Preporučuje se konzumirati vodu, mineralnu vodu s limunom ili nezaslađene čajeve kao zdraviju alternativu.

5. Iznutrice – nutritivno bogate, ali rizične

Iznutrice (jetra, bubrezi) sadrže visoke koncentracije purina, što može izazvati naglo povećanje mokraćne kiseline i dovesti do akutnog napada gihta. Preporučuje se ograničiti unos ovih namirnica na povremene i male količine.

6. Prerađeno meso i proteinske grickalice

Prerađeni mesni proizvodi poput salama, slanine, čvaraka i slični, kao i proteinske grickalice, sadrže visoke količine purina, što može pogoršati upalne procese. Preporučuje se da se ove namirnice konzumiraju u umjerenim količinama, dok bi biljni proteini, poput mahunarki i orašastih plodova, bili zdravija zamjena.

7. Povrće s većim sadržajem purina – umjereno, ali ne zabranjeno

Neka povrća, poput špinata, šparoga i gljiva, sadrže umjerene količine purina. Osobe sa povišenim nivoima mokraćne kiseline trebaju ih unositi umjereno, dok zdravi ljudi mogu uživati u njima bez problema.

Kako prepoznati simptome povišene mokraćne kiseline?

Simptomi povišene mokraćne kiseline mogu biti suptilni i u početku neprimjetni. Kako stanje napreduje, simptomi postaju očigledniji, uključujući iznenadnu bol u zglobovima, crvenilo i otečenost, naročito u nožnom palcu. Uz ove fizičke simptome, moguće su i ukočenost, vrtoglavice i umor. Ako primijetite ove simptome, obratite se ljekaru za krvne pretrage i pravovremeno liječenje.

Prirodni načini za snižavanje mokraćne kiseline

Osim medicinskog tretmana, prirodne promjene u načinu života mogu značajno pomoći u smanjenju mokraćne kiseline:

  1. Pijenje dovoljno vode: Održavanje hidratacije pomaže u izlučivanju mokraćne kiseline iz organizma.
  2. Smanjenje unosa crvenog mesa: Zamijenite ga sa biljnim proteinima (mahunarke, orašasti plodovi).
  3. Uključivanje povrća i voća: Povrće poput trešanja i jagoda, koje sadrži antocijanine, može smanjiti upalne procese.
  4. Redovno kretanje: Fizička aktivnost poput šetnji, plivanja ili joge poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od povišene mokraćne kiseline.

Pravilna ishrana i zdrav način života ključni su za prevenciju problema sa zglobovima i mokraćnom kiselinom. Izbegavanje namirnica bogatih purinima, kao što su crveno meso, riba, pivo i gazirani napici, može pomoći u održavanju ravnoteže. Zdrave promjene u prehrambenim navikama, fizička aktivnost i redovno praćenje nivoa mokraćne kiseline mogu značajno poboljšati zdravlje zglobova i opšte dobrostanje.

Preporučujemo