Kada niste sigurni koji obrok da pripremite, razmislite o kuhanju mješavine šargarepe, krompira i nasjeckanog luka jer ima mnoge zdravstvene prednosti za tijelo.

Pojačajte okus začinima i, ako su dostupni, dodajte klice graha kako biste dodatno promovirali detoksikaciju i podižući raspoloženje, jer su poznate kao biljka sreće. Mnogo je prednosti konzumiranja prokulica, evo samo nekoliko.

Snižavanje nivoa holesterola može se postići različitim metodama i promenama načina života. Prokulice sadrže više od 15% preporučenog dnevnog unosa biljnih vlakana, što ih čini vrijednim izvorom za snižavanje nivoa kolesterola. Ova vlakna imaju sposobnost da se vežu za žučne kiseline, koje su uključene u razgradnju masti (koje proizvodi jetra iz holesterola).
Vezivanjem na ovo vlakno, jetra se potiče da proizvodi nove količine žučnih kiselina, podstičući dalju probavu masti.

Tokom ovog procesa, jetra također koristi raspoloživi kolesterol u krvi, uzrokujući smanjenje njegove koncentracije. Ovaj proizvod sadrži visoke koncentracije antioksidansa koji pružaju brojne zdravstvene prednosti. Brokula sadrži nekoliko antioksidansa, kao što su vitamini C, E i A, kao i mineral mangan.

Osim toga, ovo povrće krstaša bogato je flavonoidima, uključujući izorhamnetin, kvercetin i kempferol, koji pomažu u zaštiti stanica od štetnih učinaka oksidativnog stresa. Osigurava pravilnu regulaciju upalnih procesa. Na genetskom nivou, otkriveno je da glukozinolati prisutni u brokuli imaju odlična protuupalna svojstva sprečavajući aktivaciju protokarcinogena. Ovi glukozinolati se također mogu pretvoriti u molekule indol-3-karbinola.

Uz to, šoljica i po prokulica sadrži oko 430 miligrama omega-3 masnih kiselina, oko jedne trećine preporučenog dnevnog unosa. Ove masne kiseline igraju ključnu ulogu u tjelesnim protuupalnim mehanizmima. Konačno, vitamin K je pokazao svoju efikasnost u regulaciji odgovora organizma na upalne procese. Štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Regulacija upale je ključni faktor u borbi protiv srčanih bolesti, ishemijske bolesti srca i arterioskleroze. Prokulice igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Pored toga, njihova sposobnost da regulišu nivo holesterola u krvi značajno smanjuje rizik od začepljenja krvnih sudova. Proces varenja i unos nutrijenata su usko povezani. Sa 4 grama vlakana po šoljici, prokulice daju vrijedan doprinos vašem dnevnom unosu, čineći 16 posto preporučene vrijednosti.

Ne samo da ova vlakna pospješuju zdravu probavu i sprječavaju zatvor, već pomažu i u regulaciji nivoa šećera u krvi. Osim toga, sulforafan u prokulicu štiti sluznicu želuca i efikasno inhibira proliferaciju Helicobacter pylori, štetne bakterije za koju se zna da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme vezane za želudac.

Preporučujemo