Pjevačica Teya Dora, podrijetlom iz Srbije, dobila je izuzetnu privilegiju predstavljati svoju naciju na cijenjenom natjecanju za Euroviziju u Malmou ove godine. Njezina pjesma “Ramonda” ima duboku simboliku, dodajući sloj dubine njezinoj izvedbi. Ova zvijezda u usponu već je postigla globalnu prepoznatljivost svojim prethodnim albumom “Džanum”, koji je osvojio prvo mjesto na top ljestvici, a koji je osvojio svjetsku publiku i postao viralna senzacija prethodne godine.

 

 

jujuće izvedbe Teye Dore krije se duboko dirljiva obiteljska priča čije su zamršenosti ostale neotkrivene javnosti sve do nedavnog slučajnog otkrića lokalnih borskih medija. Unatoč globalnoj viralnoj senzaciji i prijevodu njezinog hita “Džanum” na 189 jezika, Teya Dora rijetko je zalazila u svoj privatni život. Međutim, nedavni intervju rasvijetlio je prethodno nepoznate aspekte koji su do ovog trenutka bili skriveni od javnosti.

 

Tijekom intervjua Teya Dora ispričala je svoja sjećanja iz djetinjstva na odrastanje u Boru i drugim gradovima istočne Srbije i Timočke krajine. Često je dok je pisala svoje reportaže pratila svoju majku Jasnu Jojić, koja je radila kao novinarka Večernjih novosti. Intervjuer je također otkrio identitete Teyinih roditelja, rasvjetljavajući njihov značajan doprinos u svojim područjima. Teyina majka, Jasna Jojić, ugledna je novinarka poznata po svojim opširnim tekstovima o Boru i Timočkoj krajini, kao i svojim etnološkim knjigama koje su imale značajnu ulogu u očuvanju kulturnog identiteta Vlaha. Njen utjecaj na novinarstvo i kulturu je neosporan. Teyin otac, talentirani slikar i grafički dizajner, također je bio poznat u Boru po svom umjetničkom stvaralaštvu. Dizajnirao je logotipe za ustanove poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Glazbene škole, a njegove izložbe karikatura i ilustracija bile su zapažene. Međutim, s velikom smo tugom saznali da je Teyin otac preminuo 2021. godine.

 

Izvođenje pjesme “Džanum” pokazalo se kao težak zadatak za Teyu Doru, s obzirom na njenu duboku vezu sa roditeljima i tužna iskustva koja je proživjela. Ova posebna pjesma služi kao dirljiv podsjetnik na odsutnost voljene osobe koju je Teya Dora duboko cijenila, ali koja nije mogla svjedočiti trijumfu ove skladbe. Težina ovog dubokog gubitka značajno utječe na njezino emocionalno izražavanje tijekom izvođenja pjesme, pojačavajući neodoljiv osjećaj tuge i melankolije koji odzvanja njezinim glasom, dopuštajući slušateljima da istinski osjete dubinu tih emocija.

 

Priča o Teyi Dori, njezinim obiteljskim vezama i teškom emocionalnom teretu koji nosi daju nam duboki uvid u ljudski aspekt umjetničkog stvaranja i značajan utjecaj koji osobne nesreće mogu imati na umjetnikov rad. Njezina bezrezervna iskrenost u vezi s ovim pitanjem služi za dodatno razjašnjavanje njezinih glazbenih skladbi, udahnjujući im veću dubinu i neporecivo iskrenu emocionalnu rezonancu.

 

 

Kupus, široko korišteno povrće u kulinarstvu diljem svijeta, poznat je po svojoj raznolikoj ponudi, nutritivnim prednostima i raznim tehnikama kuhanja. Bijeli kupus, crveni kupus, savojski kupus i bok choy (kineski kupus) su među nekoliko dostupnih sorti kupusa, od kojih svaka ima svoj jedinstveni profil okusa i konzistenciju.

 

Nadaleko popularan bijeli kupus ima nježan i predivan okus pa je čest dodatak salatama, varivima i raznim jelima diljem svijeta. S druge strane, živahni crveni kupus, poznat po svojoj odvažnoj nijansi i snažnom okusu, obično se koristi za poboljšanje salata svojim upečatljivim izgledom i zadovoljavajućom hrskavošću. Osim toga, služi kao ključni sastojak u kiselim krastavcima i varivima, dajući svoju jedinstvenu esenciju.

 

Savojski kupus, poznat po svom grubom izgledu i suptilno slatkom okusu, često nalazi svoj put u mnoštvo kulinarskih kreacija, uključujući punjeni kupus, variva i složence. Cilantro, poznat i kao kineski kupus, može se pohvaliti blažim okusom i zadovoljavajuće hrskavom teksturom, što ga čini omiljenim sastojkom u azijskoj kuhinji, posebno u prženim krumpirićima, salatama i juhama.

 

 

Ne samo da je kupus ukusan, već se može pohvaliti i impresivnim nutritivnim profilom. Prepun vlakana, vitamina C i K, folata, kalija i raznih esencijalnih hranjivih tvari, kupus ima vitalnu ulogu u potpori općeg zdravlja. Osim toga, kupus je niskokalorična opcija i pruža antioksidanse koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa u tijelu.

 

Kupus ne nudi samo kulinarske i prehrambene prednosti, već se može pohvaliti i impresivnom otpornošću i sposobnošću skladištenja. Može se prikladno čuvati dulje vrijeme u hladnjaku ili na hladnom, suhom mjestu, što ga čini isplativom i praktičnom opcijom za brojna kućanstva.

 

Nadalje, kupus ima značajnu kulturnu vrijednost i igra ključnu ulogu u raznim tradicijama diljem svijeta. Bilo da se radi o klasičnom njemačkom kiselom kupusu ili omiljenom korejskom kimchiju, kupus je neizostavan sastojak brojnih nacionalnih kuhinja i duboko ukorijenjenih kulturnih običaja.

 

Uzimajući u obzir sve čimbenike, kupus se pokazao svestranim povrćem koje ne samo da nudi ukusne i hranjive kvalitete, već je i jeftino, ima dugi rok trajanja i može se koristiti na razne načine u kulinarstvu.

Preporučujemo