Iako je kruh važan dio mnogih obroka i sastavni dio svakodnevnih prehrambenih navika većine ljudi, stručnjaci upozoravaju da prekomjerna konzumacija kruha može biti štetna po zdravlje.
Medical News Today naglašava nekoliko velikih problema koji mogu nastati zbog prekomjernog unosa kruha.
Konzumiranje bijelog kruha i drugih jednostavnih ugljikohidrata može dovesti do debljanja i debljanja. To može predstavljati zdravstvene rizike povezane s debljanjem.
Stručnjaci ističu da je prekomjerna konzumacija kruha važan faktor rizika za dijabetes. Kao hrana bogata ugljikohidratima, hljeb ima potencijal da podiže razinu šećera u krvi, što u konačnici dovodi do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući srčane bolesti, oštećenje vida i disfunkciju bubrega.
Konzumiranje hljeba, posebno bijelog s visokim glikemijskim indeksom, može pogoršati probleme kože i dovesti do razvoja bubuljica ili akni.
Zatvor:
Pretjerana konzumacija kruha, posebno kruha sa malo vlakana, može dovesti do probavnih problema kao što je zatvor. Nedovoljan unos vlakana može ometati normalno funkcionisanje probavnog sistema.
Zakljucak:
Iako je kruh često ukusna i prikladna opcija za razne obroke, važno je biti svjestan potencijalnih opasnosti po zdravlje koje mogu nastati zbog prekomjerne konzumacije kruha. Da biste osigurali optimalno zdravlje, potrebno je održavati uravnoteženu ishranu koja uključuje umjerene količine kruha i povećava unos vlakana i drugih esencijalnih nutrijenata.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.
10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo