Limun je vrlo blagotvorno citrusno voće koje nam pruža mnoge zdravstvene prednosti. Sa svojim različitim ljekovitim svojstvima, pokazao se kao vrijedan alat u rješavanju raznih zdravstvenih problema.

Health problem concept; old woman suffering from knee pain at home.

Osim toga, dobro djeluje i na rad probavnog sistema i jetre, te igra ključnu ulogu u jačanju našeg imunološkog i kardiovaskularnog sistema. Plod limuna je veoma efikasan u prevenciji kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska i mnogih drugih bolesti. Stres, gripa i bronhitis. Međutim, prednosti limuna nisu ograničene na samo voće. Ovaj poseban lijek uključuje limunovu koru i posebno je koristan za ublažavanje bolova u zglobovima. Za pripremu ovog lijeka trebat će vam 2 limuna, maslinovo ulje i tegla.

Da biste pripremili ovaj lijek, ogulite limun i stavite ga u teglu. Napunite teglu maslinovim uljem, pazeći da je dobro zatvorena, i ostavite na tamnom mestu dve nedelje. Nakon nekog vremena smjesu procijedite kroz gazu i dobijeno ulje nanesite na bolne zglobove. Za najbolje rezultate preporučuje se korištenje ovog tretmana prije spavanja i ostavljanje ulja da djeluje preko noći. Ako upotreba preko noći nije moguća, slijedite isti postupak i odmorite 3-4 sata.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

Preporučujemo