Vrijeme liječenja može igrati ključnu ulogu, posebno kada se uzimaju lijekovi za snižavanje krvnog tlaka.

U današnjem društvu sve više ljudi ima povišen krvni pritisak zbog stresa i napora s kojima se suočavaju.
Nadalje, tokom dana se često susreću sa sličnim situacijama koje dovode do ove situacije.

Za osobe sa visokim krvnim pritiskom, najverovatnije se leče. Međutim, vrijeme uzimanja lijekova je kritičan faktor koji se ne može zanemariti. U stvari, u nedavnoj studiji koja je uključila 19.000 učesnika, španski lekari su otkrili da su lekovi za krvni pritisak efikasniji kada se uzimaju noću.

Vođa studije Ramon Hermida rekao je da su ljudi koji su uzimali lijek prije spavanja imali značajno niži krvni pritisak tokom dana u poređenju sa onima koji su uzimali lijek ujutro. Andreas Zajher, direktor odjela za kardiologiju Univerzitetske bolnice u Frankfurtu u Njemačkoj, skeptičan je prema nalazima koji pokazuju da uzimanje antihipertenziva noću može smanjiti vjerovatnoću srčanih bolesti i moždanog udara za 50 posto. Što se tiče istraživanja španskih kolega. Čvrsto je vjerovao da se lijek nikada ne smije uzimati noću.

Stručnjaci kažu da se povećava broj ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska zbog stresa. Štaviše, često se suočavaju sa sličnim situacijama tokom dana. Stoga stručnjaci savjetuju pacijentima s visokim krvnim tlakom da lijek uzimaju ujutro jer pruža bolju zaštitu tokom cijelog dana.

Budući da se uzroci visokog krvnog tlaka razlikuju od osobe do osobe, preporučuje se da se svaki pacijent posavjetuje sa kardiologom kako bi saznao o optimalnom vremenu liječenja.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo