Hurmašice su tradicionalni desert koji oduševljava svojom bogatom teksturom i ukusnom slatkoćom. Ovaj recept kombinira mirisne orahe i lješnjake s hrskavim tijestom, a sve je upotpunjeno slatkom agdom koja daje završni sjaj i mekoću.
Sastojci za hurmašice:
Agda:
- 3 šalice šećera
- 3 šalice vode
- Kriška limuna
Tijesto:
- 125 g omekšalog maslaca ili margarina
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 1 čaša mlijeka
- 3 šalice brašna
- 6 g praška za pecivo (pola praška)
- 1 žlica soka od limuna
Punjenje:
- 50 g mljevenih oraha
- 50 g cijelih lješnjaka
Za posipanje:
- Pistacija (po želji)
Priprema:
- Agda:
- U loncu pomiješajte šećer, vodu i krišku limuna, a zatim smjesu kuhajte na srednjoj vatri oko 5 minuta dok se šećer potpuno ne otopi. Ostavite agdu da se ohladi.
- Tijesto:
- U velikoj zdjeli pomiješajte omekšali maslac (ili margarin), jaje, ulje, kiselo vrhnje, vanilin šećer, mlijeko i sok od limuna. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
- Tijesto podijelite na manje dijelove i oblikujte kuglice. U svaku kuglicu dodajte po malo mljevenih oraha i cijeli lješnjak u sredinu, pa oblikujte hurmašice.
- Pečenje:
- Hurmašice posložite u pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe boje.
- Prelijevanje agdom:
- Dok su hurmašice još vruće, prelijte ih hladnom agdom i ostavite ih da se potpuno ohlade i upiju sirup.
- Posipanje:
- Po želji pospite hurmašice sitno mljevenim pistacijama kako biste im dodali poseban okus i teksturu.
BONUS RECEPT: Brzi muffini s jabukom
Ovi muffini su savršeni za brzu pripremu i svakako će nestati za tren oka! Kombinacija sočne jabuke, cimeta i vanilije daje savršenu ravnotežu okusa.
Sastojci:
- 1 jabuka (narezana na sitne komade)
- Sok od pola limuna
- 1 jaje
- 75 g šećera u prahu
- 8 g vanilin šećera
- Prstohvat soli
- 60 ml biljnog ulja
- 125 g jogurta od vanilije
- 140 g brašna
- 7 g praška za pecivo
- 1 žličica smeđeg šećera
- Malo cimeta (za ukras)
- Džem od marelica (za glazuru)
- Prženi bademi (za posipanje)
Priprema:
- Priprema jabuke:
- Ogulite i narežite jabuku na male komadiće te ih pospite sokom od pola limuna kako bi zadržale svježinu.
- Izrada tijesta:
- U zdjeli izmiješajte jaje, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte biljno ulje i jogurt od vanilije, te sve dobro sjedinite.
- U drugoj zdjeli prosijte brašno s praškom za pecivo. Postupno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i lagano promiješajte. Na kraju dodajte nasjeckane jabuke.
- Pečenje:
- Napunite kalupe za muffine do dvije trećine visine. Pomiješajte smeđi šećer s malo cimeta i pospite po vrhu svakog muffina.
- Pecite muffine u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i čačkalica ne izađe čista.
- Glazura i posipanje:
- Nakon što se muffini malo ohlade, premažite vrhove džemom od marelica i pospite prženim bademima za dodatnu hrskavost i okus.
Uživajte u ovim divnim desertima, idealnim za sve prigode!
Preporučujemo