Hurmašice su tradicionalni desert koji oduševljava svojom bogatom teksturom i ukusnom slatkoćom. Ovaj recept kombinira mirisne orahe i lješnjake s hrskavim tijestom, a sve je upotpunjeno slatkom agdom koja daje završni sjaj i mekoću.

Sastojci za hurmašice:

Agda:

  • 3 šalice šećera
  • 3 šalice vode
  • Kriška limuna

Tijesto:

  • 125 g omekšalog maslaca ili margarina
  • 1 jaje
  • 100 ml ulja
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čaša mlijeka
  • 3 šalice brašna
  • 6 g praška za pecivo (pola praška)
  • 1 žlica soka od limuna

Punjenje:

  • 50 g mljevenih oraha
  • 50 g cijelih lješnjaka

Za posipanje:

  • Pistacija (po želji)

Priprema:

  1. Agda:
    • U loncu pomiješajte šećer, vodu i krišku limuna, a zatim smjesu kuhajte na srednjoj vatri oko 5 minuta dok se šećer potpuno ne otopi. Ostavite agdu da se ohladi.
  2. Tijesto:
    • U velikoj zdjeli pomiješajte omekšali maslac (ili margarin), jaje, ulje, kiselo vrhnje, vanilin šećer, mlijeko i sok od limuna. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
    • Tijesto podijelite na manje dijelove i oblikujte kuglice. U svaku kuglicu dodajte po malo mljevenih oraha i cijeli lješnjak u sredinu, pa oblikujte hurmašice.
  3. Pečenje:
    • Hurmašice posložite u pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe boje.
  4. Prelijevanje agdom:
    • Dok su hurmašice još vruće, prelijte ih hladnom agdom i ostavite ih da se potpuno ohlade i upiju sirup.
  5. Posipanje:
    • Po želji pospite hurmašice sitno mljevenim pistacijama kako biste im dodali poseban okus i teksturu.

BONUS RECEPT: Brzi muffini s jabukom

Ovi muffini su savršeni za brzu pripremu i svakako će nestati za tren oka! Kombinacija sočne jabuke, cimeta i vanilije daje savršenu ravnotežu okusa.

Sastojci:

  • 1 jabuka (narezana na sitne komade)
  • Sok od pola limuna
  • 1 jaje
  • 75 g šećera u prahu
  • 8 g vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • 60 ml biljnog ulja
  • 125 g jogurta od vanilije
  • 140 g brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • Malo cimeta (za ukras)
  • Džem od marelica (za glazuru)
  • Prženi bademi (za posipanje)

Priprema:

  1. Priprema jabuke:
    • Ogulite i narežite jabuku na male komadiće te ih pospite sokom od pola limuna kako bi zadržale svježinu.
  2. Izrada tijesta:
    • U zdjeli izmiješajte jaje, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte biljno ulje i jogurt od vanilije, te sve dobro sjedinite.
    • U drugoj zdjeli prosijte brašno s praškom za pecivo. Postupno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i lagano promiješajte. Na kraju dodajte nasjeckane jabuke.
  3. Pečenje:
    • Napunite kalupe za muffine do dvije trećine visine. Pomiješajte smeđi šećer s malo cimeta i pospite po vrhu svakog muffina.
    • Pecite muffine u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i čačkalica ne izađe čista.
  4. Glazura i posipanje:
    • Nakon što se muffini malo ohlade, premažite vrhove džemom od marelica i pospite prženim bademima za dodatnu hrskavost i okus.

Uživajte u ovim divnim desertima, idealnim za sve prigode!

Preporučujemo