Ako shvatite njihove zdravstvene prednosti, možete ih češće uključivati u svoju ishranu. Grožđice su odličan izvor energije, bogate dijetalnim vlaknima i raznim fitonutrijentima. Imaju dvostruko veći sadržaj antioksidansa od svježeg grožđa. Grožđice se proizvode sušenjem grožđa i jedna su od najpopularnijih vrsta sušenog voća. Oni su zdrava hrana i imaju mnoga ljekovita svojstva.
Popularnost ove prakse uspostavili su stari Egipćani i Feničani, što je dovelo do njenog širenja po zapadnom svijetu. Od davnina, dugi vijek trajanja ih je učinio pouzdanim izvorom energije na dugim i napornim putovanjima. Pokrenuli su svemirsku letjelicu Kristofera Kolumba, pokrenuli putovanje astronauta Scotta Carpentera na Sjeverni pol 1962. s Robertom E. Pearyjem, a motorni Hanibal General (Hannibal) igrao je vitalnu ulogu dok su njegove trupe prelazile Alpe.
- Trenutno su ovi proizvodi cijenjeni zbog svog odličnog okusa i pristupačne cijene, što ih čini odličnom alternativom desertima. Posebno su popularni u receptima za kolače i imaju niz zdravstvenih prednosti. Bogata hranjivim tvarima i korisnim svojstvima: grožđice su odličan izvor energije, bogate dijetalnim vlaknima i raznim fitonutrijentima.
Imaju dvostruko veći sadržaj antioksidansa od svježeg grožđa. Osim toga, obezbjeđuju važne minerale kao što su kalcij, željezo, mangan, magnezij, bakar, fluor i cink, kao i vitamine B uključujući tiamin, riboflavin, piridoksin i folat. U 100 grama grožđica naći ćete: 299 kalorija, 79,8 grama ugljikohidrata, 3 grama proteina, 0,5 grama masti i 3,7 grama dijetalnih vlakana, što je ekvivalentno 10% preporučenog dnevnog unosa.
- Grožđice su korisne zbog svog sadržaja vlakana, koja pomažu u regulaciji težine i kolesterola, smanjuju rizik od raka debelog crijeva i poboljšavaju probavu. Posebno su pogodni za sportiste kojima je potrebna energija. Grožđice se preporučuju svima zbog svog jedinstvenog nutritivnog sadržaja. Slično kao i ostalo sušeno voće, odlično je tokom hladnijih mjeseci jer obezbjeđuje esencijalne vitamine i minerale.
Osim toga, grožđice su bogate željezom i igraju ključnu ulogu u liječenju anemije. Vitamin B kompleks pomaže u stvaranju novih krvnih stanica, dok povećani nivoi bakra pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Oni štite zdravlje srca i krvnih sudova. Redovna konzumacija grožđica povezana je sa nižim nivoom krvnog pritiska. Ovaj efekat se može pripisati nekoliko nutrijenata u grožđicama, od kojih kalij ima najvažniju ulogu. U stvari, 100 grama grožđica sadrži 749 miligrama kalijuma.
- Ovaj mineral je poznat po svojoj sposobnosti da smanji tonus krvnih sudova i krvni pritisak. Oni kontrolišu nivo šećera u krvi. Brojne studije pokazuju da grožđice mogu pomoći u smanjenju inzulina nakon obroka, što može biti rizik za osobe s dijabetesom. Podržavaju stabilnu apsorpciju šećera u tijelu i pomažu u regulaciji njegovog nivoa, što je od vitalnog značaja za osobe s bilo kojom vrstom dijabetesa.
Osim toga, grožđice stimuliraju oslobađanje leptina i grelina, hormona koji pomažu u stvaranju osjećaja sitosti, čime se smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava pridržavanje prehrane. Zaštitite svoj vid. Grožđice su korisne za održavanje zdravog vida zbog svojih polifenolnih fitonutrijenata. Ovi spojevi štite od oštećenja slobodnih radikala i pomažu u sprječavanju problema kao što su makularna degeneracija, gubitak vida i katarakta.