Doživite savršenu harmoniju mekog i prozračnog središta u kombinaciji s nevjerojatno hrskavim vanjskim slojem uz ovu izvanrednu štrucu od cjelovitog zrna. Prepun korisnih blagodati sjemenki maka, ovaj kruh ne samo da hrani tijelo nego i mami okusne pupoljke. Krenite na gastronomsko putovanje pridržavajući se ovog lakog vodiča za izradu izvrsnog domaćeg kruha.

Za pripremu ovog recepta potrebni sastojci su 350 ml tople vode, 5 g suhog kvasca, 1 žlica šećera, 350 g pšeničnog brašna, 1 žličica soli i 1 žlica maka.

Kako se njemački kruh može učinkovito i brzo pripremiti?

Da biste započeli proces, napravite smjesu kvasca aktiviranjem kvasca. U velikoj zdjeli pomiješajte 350 ml tople vode, 5 g suhog kvasca i 1 žlicu šećera. Poklopite zdjelu i ostavite kvasac da se aktivira 5 minuta.

Započnite proces pripreme tijesta miješanjem smjese kvasca s 350 g pšeničnog brašna, prosijavanjem kako biste osigurali glatku teksturu. U smjesu dodajte žličicu soli i maka. Da biste izradili tijesto, dobro izmiješajte sastojke dok se ne sjedine i tvore koherentnu smjesu.

Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom 40 minuta, tijekom kojih će proći proces fermentacije. Nakon tog vremena lagano ispuhnite tijesto pomoću lopatice. Ponovo pokrijte tijesto i ostavite da se diže još 40 minuta na toplom mjestu.

Da biste bili spremni za drugi krug dizanja, razvaljajte tijesto i stavite ga u pleh obložen papirom za pečenje. Kako se tijesto ne bi lijepilo, njegovu površinu lagano premažite tankim slojem ulja. Nakon što ga pokrijete, ostavite ga da se diže na toplom mjestu dodatnih 20 minuta.

Tost:

Kako biste započeli kulinarski postupak, počnite s prethodnim zagrijavanjem pećnice na vruću temperaturu od 230°C (450°F). Nastavite tako da kruh stavite unutar pećnice i ostavite da se peče 15 minuta.

Nakon što prođe prvih 15 minuta tijekom drugog kruga pečenja, lagano poprskajte kruh vodom. Zagrijte pećnicu na 190°C (370°F) i ostavite kruh da se peče dodatnih 20-25 minuta. To će rezultirati prekrasnom zlatno smeđom nijansom i zadovoljavajuće oštrom vanjštinom.

Za optimalan okus, ostavite kruh da se temeljito ohladi na rešetki prije rezanja. To će vam omogućiti da uživate u prekrasnoj kombinaciji hrskave korice i mekog, pahuljastog središta vaše svježe pečene štruce.

Kako biste u potpunosti uživali u ovom ukusnom prilogu, preporuča se lagano zagrijati kruh i namazati ga obilnom količinom maslaca ili namaza po želji. Ovaj divan dodatak besprijekorno nadopunjuje juhe, variva i salate, što rezultira ugodnim i skladnim iskustvom objedovanja.

Preporučujemo