Trileće je posljednjih godina postalo vrlo popularan kolač, a recept mu je relativno jednostavan za korištenje.

Prijevod pojma Trileće je “tri mlijeka”, što odražava njegovo ime izvedeno od sastava tri različite vrste mlijeka kojima se prelijeva desert. Ovaj se recept ističe jer ne zahtijeva kondenzirano mlijeko, koje je često teško pronaći.

POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:

Za izradu kore:

Trebat će vam 6 jaja, 200 grama brašna, 300 grama šećera, 200 grama griza, prašak za pecivo, vanilin šećer i mali prstohvat soli.

Za preljev:

Da biste napravili karamelu, trebat će vam 1 litra vrhnja, 500 mililitara mlijeka i 150 grama mlijeka u prahu. Sto grama šećera, sto mililitara slatkog vrhnja, osamdeset grama maslaca i malo soli.

KOJI SU KORACI ZA PRIPREMU TRI LEĆE?

Započnite odvajanjem žumanjaka od bjelanjaka, zatim umutite bjelanjke s malo soli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Polako dodajte vanilin šećer zajedno s običnim šećerom uz stalno miješanje. Nakon što postignete konzistenciju poput šlaga, dodajte žumanjke, brašno, griz i prašak za pecivo pojedinačno, pazeći da se svaki dodatak dobro izmiješa kako bi se stvorila glatka smjesa.

Ovu smjesu rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko trideset minuta na 200°C. U drugoj posudi pomiješajte 300 ml mlijeka sa slatkim vrhnjem i mlijekom u prahu, pazeći da se sastojci dobro izmiješaju. Kada je kolač pečen, izvadite ga na krpu i vilicom izbušite rupe na nekoliko mjesta.

Prebacite tučenu mješavinu mlijeka u posudu i vratite tortu gdje joj je mjesto. Zatim kolač prelijte s preostalih 200 ml mlijeka. Za karamel preljev dodajte šećer u tavu i zagrijte ga dok se ne ukapi.

U posebnoj posudi zagrijte slatko vrhnje i skinite ga s vatre kad zavrije. Nakon što se šećer potpuno otopi, maknite posudu s vatre i polako dodajte zagrijano slatko vrhnje uz neprestano mućenje. Zatim dodajte maslac zajedno s prstohvatom soli i pobrinite se da je sve dobro izmiješano.

Nakon što površina kolača upije mlijeko, pokapajte ga smjesom. Ostavite tortu da se ohladi u hladnjaku otprilike dva sata prije posluživanja.

BONUS:

Najomiljeniji talijanski desert na svijetu jednostavan je i brz za napraviti, zahtijeva samo pregršt sastojaka i izluđuje sve Ovaj divan desert savršen je izbor za svaku posebnu priliku. Sadrži slatki nadjev od kreme od limuna, sočne breskve u sirupu i dekadentnu koru od maslaca. Torta je prelivena narezanim bademima za divno hrskanje i posuta šećerom u prahu.

POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:

Za pripremu kore pokupite 1 jaje, 100 g šećera, 8 g vanilin šećera, koricu 1 limuna, 140 g omekšalog maslaca, 300 g brašna i 10 g praška za pecivo. Za nadjev od kreme pomiješajte 400 ml mlijeka, 2 žumanjka, 5 žlica šećera, 8 g vanilin šećera, 3 žlice kukuruznog škroba, 3 žlice kiselog vrhnja ili mascarponea i 30 ml soka od limuna. Na kraju za preljev upotrijebite 800 g ocijeđenih i narezanih breskvi u soku, 1 bjelanjak koji je lagano tučen i narezane bademe. Za dekoraciju pospite šećerom u prahu.

KOJA JE METODA ZA IZRADU TORTE OD MARELICE BRIAN?

Započnite s pripremom kore: u velikoj zdjeli snažno umutite 1 jaje i 100 g šećera dok ne dobijete pjenastu teksturu. Zatim umiješajte 8 g vanilin šećera zajedno s velikom količinom limunove korice, a zatim dodajte omekšali maslac. Sve sastojke dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Započnite dodavanjem 300 g brašna i 10 g praška za pecivo u smjesu, pazeći da dobro izmiješate dok se ne formira čvrsto tijesto. Zatim čvrsto utisnite tijesto u podlogu i uz stijenke kalupa za tart od 25 cm. Da biste izbjegli neželjeno dizanje, lagano izbodite dno tijesta vilicom. Pripremljenu koru torte ostavite neko vrijeme da odstoji.

Za pripremu kreme od limuna, počnite zagrijavanjem 400 ml mlijeka u loncu na srednjoj vatri dok ne provrije. U drugoj zdjeli pomiješajte 2 žumanjka, 5 žlica šećera, 8 g vanilin šećera i 3 žlice kukuruznog škroba, neka smjesa bude glatka.

Polako i pažljivo umiješajte zagrijano mlijeko u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući kako biste izbjegli neželjeno zgrušavanje. Smjesu vratite u lonac i kuhajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete željenu gustoću.

Nakon što smjesu skinete s vatre, pustite da se na trenutak ohladi. Umiješajte 3 žlice kiselog vrhnja ili mascarponea i 30 ml limunovog soka, miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Za sastavljanje tarta ravnomjerno rasporedite nadjev od kreme od limuna po pripremljenoj kori. Zatim na kremu nježno rasporedite narezane i ocijeđene breskve. Prije pečenja tarta rubove kore namažite slojem tučenog bjelanjka i po površini obilno pospite narezane bademe.

Za početak postavite pećnicu na 180°C (statično) za predgrijavanje. Kolač pecite 30 minuta ili dok se nadjev ne stegne, a korica ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Ostavite tart da se potpuno ohladi. Nastavite s dekoracijom i prezentacijom:

Za potpunu tortu, dodajte delikatan prah šećera u prahu neposredno prije posluživanja. Razmatranja za posluživanje. Za maksimalan užitak kolač možete poslužiti ohlađen ili na sobnoj temperaturi. Izvrsno se slaže s obilnom kuglicom sladoleda od vanilije ili žlicom šlaga.

Preporučujemo