Nikad ne biste pogodili da je, kako kažu, ovo jedna od obaveznih namirnica na meniju Novaka Đokovića.

Kao najbolji teniser svih vremena, Novak Đoković, pored iscrpnih treninga, veliku pažnju poklanja ishrani i izboru hrane na tanjiru. Iako je masnoća često izostavljena iz njegovog jelovnika, postoji jedna stavka koja ima veliku vrijednost – puter.

Omiljeni sportistima poput Nolettea, ovaj rafinirani puter ne samo da donosi bogat okus, već ima i mnoge zdravstvene prednosti.

Ghee je dragocjen saveznik u promoviranju dugovječnosti. Smatra se da pomaže u poboljšanju apsorpcije nutrijenata, podržava mozak i nervni sistem, pa čak i “podmazuje” vezivno tkivo kako bi tijelo postalo fleksibilnije.

1. Pripremite puter: Počnite s visokokvalitetnim, neslanim puterom. Lagano zagrejte puter u tiganju dok se ne otopi. Uklonite bijelu pjenu koja se stvara na površini.

2. Filtrirajte i dodajte ukus: Kada se puter otopi i postane providan sa blagom aromom orašastih plodova, ohladite i filtrirajte kroz gazu. Sipati u tegle i po želji dodati začinsko bilje za aromu.

3. Čuvanje i upotreba: Ghee čuvajte na sobnoj temperaturi dalje od svjetlosti. Zbog visoke tačke dimljenja, idealan je za prženje, prženje, supe i variva, te dodavanje u umake.
Ova hrana je pravi nutritivni dragulj, ali naravno, kao i uvijek, pazite na veličinu porcije, jer je previše svega loše.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo