Danas ćemo sa vama podjeliti sjajan recept pomoću kojeg ćete napraviti slasne palačinke od bundeve. U nastavku pročitajte postupak izrade.
Kraljica jesenje kuhinje nesumnjivo je bundeva, koja se lako prepoznaje u mnogim jelima tokom hladnijih meseci. Njena prirodna slatkoća, kremasta tekstura i prelepa narandžasta boja čine je savršenim sastojkom za razne vrste jela, od supa do slastica. Jedan od najpopularnijih načina na koji uživamo u bundevi svakako su palačinke. Iako možete kupiti mešavinu za palačinke, domaće palačinke od bundeve su daleko bogatije u ukusu, mekoći i teksturi. Uz to, priprema je jednostavna i zabavna.
Zdravstvene prednosti bundeve:
Prema informacijama sa portala Blic, bundeva nije samo ukusan, već i hranljiv sastojak. Bogata je vlaknima, vitaminima A i C, što joj omogućava da pruža mnoge zdravstvene koristi. Njena tekstura i slatkoća čine je savršenim dodatkom za jela koja pružaju udobnost i toplotu, poput ovih prelepih palačinki.

Sastojci za palačinke od bundeve:
- 250 g običnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašičica mešavine začina za pitu od bundeve (ili prstohvat muškatnog oraščića, đumbira i karanfilića)
- ½ kašičice soli
- 285 g pirea od bundeve (bilo konzerviranog ili domaćeg)
- 70 g smeđeg šećera
- 1 veliko jaje
- 45 ml biljnog ulja (ili otopljenog putera)
- 360 ml punomasnog mleka
- Opcionalno: 150 g čokoladnih mrvica ili seckanih orašastih plodova
Priprema:
Priprema je vrlo jednostavna. U velikoj posudi prvo pomešajte sve suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, mešavinu začina i so. Dobro promešajte kako biste obezbedili ravnomernu raspodelu sastojaka, što je ključno za uspeh u pripremi palačinki. Zatim, pripremite vlažne sastojke.
Prema informacijama sa sajta Coolinarika, za glatko testo, preporučuje se korišćenje blendera. U blenderu sjedinite pire od bundeve, smeđi šećer, jaje, ulje i mleko, te blendirajte dok ne dobijete potpuno glatku smesu. Ako nemate blender, možete sve sastojke dobro umutiti u posudi, ali trudite se da ne napravite grudvice.
Kada su oba dela smese spremna, sipajte vlažne sastojke u suve i lagano mešajte, pazeći da ne preterate sa mešanjem, jer to može uticati na teksturu palačinki. Neki tragovi grudvica su u potpunosti prihvatljivi. Ako ste odlučili da dodate čokoladne mrvice ili orahe, sada ih polako umešajte u smesu.
Nakon što je smesa spremna, ostavite je da odstoji 5 do 10 minuta, kako bi prašak za pecivo i soda bikarbona imali vremena da reaguju, čineći palačinke vazdušastijim.
Pečenje palačinki:
Kada je testo spremno, možete početi sa pečenjem. Preporučuje se da tiganj ili ploča za pečenje bude zagrejana na srednje jakoj vatri, oko 190°C. Lagano je podmažite puterom ili uljem, a zatim sipajte oko 60 ml smese za svaku palačinku. Pecite sa jedne strane 2-3 minuta, dok ne počnu da se pojavljuju mehurići na površini i ivice ne postanu suve. Okrenite palačinku i pecite još 1-2 minuta dok ne porumeni.
Savet za savršene palačinke:
Jedan od saveta za postizanje savršenih palačinki je kontrola temperature tave. Preporučuje se da na tiganj poprskate nekoliko kapi vode, i ako te kapljice “plešu” po površini pre nego što ispare, to znači da je temperatura idealna. Ako voda odmah ispari, to znači da je tiganj previše vruć.
Kada su palačinke gotove, možete ih održavati toplim tako što ćete ih poređati na rešetku postavljenu na pleh i staviti u rernu zagrejanu na 90°C. Ovaj trik vam omogućava da svi uživate u toplim palačinkama, čak iako još niste završili sa pečenjem celokupne smese.
Dodatni prelivi:
Prema informacijama sa portala Tanjug, palačinke od bundeve nisu samo ukusne same po sebi, već su pravi raj za ljubitelje različitih preliva. Za dodatnu bogatost, možete ih poslužiti sa kandiranim orasima ili pekanima za hrskavu teksturu, grčkim jogurtom ili šlagom za kremastu svežinu, karamelnim sosom koji se savršeno slaže sa ukusom bundeve, ili sa malo šećera u prahu i cimeta za jednostavnu, ali efektnu prezentaciju.
Za potpuni jesenji ugođaj, poslužite ove prelepe palačinke uz šolju kafe sa mlekom i začinima, ili topli čaj od jabuke i cimeta. Bez obzira da li ih pravite za lenji vikend doručak ili kao posebnu poslasticu, ove palačinke od bundeve sigurno će postati omiljeni recept u vašem domu.