Ako primijetite ove vene, to bi mogao biti znak nadolazećeg zdravstvenog stanja.
Kada se vene pojave na tijelu, to može ukazivati na osnovnu bolest koja pogađa jedan od vitalnih organa tijela.
Nakupljanje masti u jetri, nazvano nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD), može dovesti do štetnih efekata. Ovo stanje se često javlja kod osoba sa prekomjernom težinom.
Neliječenje NAFLD-a može dovesti do brze eskalacije ozbiljnih komplikacija i višestrukih faza progresije, što u konačnici dovodi do nepovratnog oštećenja jetre.
U nekim slučajevima, ljudi s NAFLD-om mogu razviti upalu jetre, što može dovesti do teških ožiljaka (ciroze) i na kraju zatajenja jetre.
Stručnjaci sa Harvardske medicinske škole smatraju da su višak kilograma, zajedno sa povišenim nivoom “lošeg” LDL holesterola, visokim krvnim pritiskom i dijabetesom, glavni katalizatori opasnih oboljenja jetre. Naučnici tvrde da konzumiranje puno prerađene hrane i ugljikohidrata i sjedeći način života mogu uzrokovati ove probleme.
Stručnjaci naglašavaju da kako broj ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom raste, tako se povećava i učestalost opasnih bolesti jetre uzrokovanih nakupljanjem masti u jetri.
U početnim fazama NAFLD-a, simptomi koji ukazuju na njegovo prisustvo obično su odsutni. Međutim, kasnije se mogu pojaviti neke zamjetne promjene, kao što je pojava “paukovih vena” na tijelu.
Gastroenterološke klinike pokazuju da proširene vene na grudima, leđima i ramenima mogu biti opasan znak bolesti masne jetre, prenosi Express. Osim toga, upozorava na moguća oštećenja krvnih sudova lica.
Za preciznu dijagnozu ovog stanja potrebni su medicinski testovi, uključujući specijalizirane pretrage krvi i ultrazvuk. Stoga i najmanja sumnja na probleme s jetrom zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.
Kako bi se smanjila vjerovatnoća razvoja bolesti masne jetre, stručnjaci preporučuju da se ljudi klone hrane i pića koja sadrže šećer i ugljikohidrate, dok jedu više svježe hrane, cjelovitih žitarica i kontroliraju veličinu porcija. Dodatno, preporučuje se zamjena zasićenih masti zdravijim alternativama kao što su mononezasićene ili polinezasićene masti, posebno masti bogate omega-3 masnim kiselinama.