Održavanje zdravlja crijeva ključno je za cjelokupno zdravlje, a savjeti za pravilnu ishranu i detoksikaciju mogu biti od velike koristi.

Jedan od ovih savjeta je psyllium, koji je vlaknasta ljuska dobivena iz sjemena biljke psyllium. Kada se pomiješa s vodom, trputac postaje moćno sredstvo za probavu koje u potpunosti detoksificira crijeva.
Savremeni način života često karakteriziraju dugi periodi sjedenja i brze hrane sa niskim sadržajem vlakana, što može dovesti do probavnih problema i zatvora. Sve više ljudi se suočava sa ovim problemom.

Psyllium sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i velike količine sluzi, koje “podmazuju” crijevni zid. Kao prirodni saveznik, ljuska psilijuma djeluje poput “metle u crijevima”, pomažući detoksikaciju i eliminaciju štetnih tvari iz debelog crijeva. Polisaharidna sluz u psilijumu povećava svoj volumen do 15 puta vezivanjem vode.

Dijetalna vlakna u psilijumu stvaraju veću masu i otporna su na probavne enzime, lako prolazeći kroz želudac i dostižući debelo crijevo. Tamo zadržavaju vodu, bubre i podstiču pokretljivost crijeva.

Kako koristiti ljusku psilijuma?
Otopite kašičicu pahuljica psilijuma u vodi, jogurtu ili svježe iscijeđenom soku i odmah konzumirajte jer će se brzo pretvoriti u supstancu nalik gelu. Preporučuje se da popijete dodatnu čašu vode tokom dana i povećate unos tečnosti.

Upotreba ovog prirodnog lijeka ne šteti zdravlju, ne narušava crijevnu mikrobiotu i ne ometa probavu. Takođe je veoma efikasan u ublažavanju hemoroida i drugih problema sa varenjem.

Osim što pomaže u regulaciji probave i ublažavanju zatvora, trputac ima nekoliko drugih značajnih zdravstvenih prednosti:

1. Smanjite holesterol
Psyllium može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL). Vlakna u psilijumu se vezuju za holesterol u crevima, sprečavajući da se apsorbuje u krvotok. Redovna konzumacija trputca pomaže u održavanju zdravog nivoa holesterola.

2. Kontrola šećera u krvi
Psyllium može biti koristan za osobe sa dijabetesom. Vlakna pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krv, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Redovna konzumacija psilijuma poboljšava kontrolu šećera u krvi i smanjuje fluktuacije šećera u krvi.

3. Smršati
Budući da psyllium dodaje volumen i stvara osjećaj sitosti, može pomoći u kontroli apetita i smanjenju unosa kalorija. Konzumacija trputca prije jela može vam pomoći da se osjećate sito i da smanjite prejedanje.

4. Poboljšati crijevnu floru
Psyllium je prebiotik, koji je hrana za dobre bakterije u vašem crijevu. Pomažući u održavanju zdravog mikrobioma crijeva, psyllium može poboljšati cjelokupno zdravlje probave i ojačati imuni sistem.

Kako da u svoju ishranu uvrstite trputac?
Osim rastvaranja trputca u vodi, jogurtu ili soku, postoji nekoliko drugih kreativnih načina da uključite trputac u svoju ishranu:

Smoothies:
Dodajte psyllium u svoj omiljeni smoothie za dodatnu dozu vlakana.

ispeći:
Psyllium možete koristiti kao zamjenu za jaja u veganskom pečenju. Jednu kašičicu psilijuma pomešajte sa tri supene kašike vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne pretvori u gel.

Supe i umaci:
Dodajte plantaine u supe ili umake kao prirodno sredstvo za zgušnjavanje.

Preporučujemo