Bounty torta

Ako volite Bounty čokoladu, ovaj recept za Bounty tortu će vas oduševiti! Ova jednostavna i brza poslastica savršen je izbor kada želite impresionirati goste uz minimalan trud. Uživajte u bogatim okusima tamne čokolade, kokosa i slatke glazure.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 300 g mljevenog keksa
  • 200 g tamne čokolade
  • 100 ml mlijeka

Za fil:

  • 500 ml mlijeka
  • 80 g pšeničnog griza
  • 100 g šećera
  • 200 g kokosa

Za glazuru:

  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g tamne čokolade
  • 40 g maslaca

Priprema:

  1. Priprema podloge:
    • Sitno nasjeckajte tamnu čokoladu i pomiješajte je s mljevenim keksom. Postepeno dodajte mlijeko i miješajte dok smjesa ne postane kohezivna.
    • Smjesu prebacite u kalup za torte i ravnomjerno pritisnite rukama da stvorite podlogu. Ostavite sa strane.
  2. Priprema fila:
    • U šerpi pomiješajte mlijeko, šećer i pšenični griz, pa kuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. Kad smjesa postane gusta, maknite je s vatre.
    • Dodajte kokos u kuhani griz i dobro promiješajte.
    • Prelijte fil preko podloge od keksa i ostavite da se ohladi.
  3. Priprema glazure:
    • Zagrijte slatko vrhnje na laganoj vatri, dodajte tamnu čokoladu i maslac, te miješajte dok smjesa ne postane glatka.
    • Prelijte glazuru preko ohlađenog fila i stavite tortu u frižider da se stegne.
  4. Hlađenje i posluživanje:
    • Ostavite tortu da se ohladi najmanje 2 sata u frižideru prije posluživanja. Uživajte u bogatom okusu čokolade i kokosa!

Bonus recept: Rolat od oblatne (Bakin recept)

Ovaj rolat od oblatne je omiljeni recept mnogih generacija. Sa jednostavnom pripremom i bogatim punjenjem, postat će nezaobilazna poslastica u vašem domu.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 šoljica šećera
  • 1 čaša mlijeka
  • 2 šolje ulja
  • 5 šoljica brašna
  • 1 paketić vanilin šećera

Za fil:

  • 750 ml mlijeka
  • 60 g šećera
  • 3 kašike brašna
  • 125 g putera ili margarina (sobne temperature)

Priprema:

  1. Priprema kore:
    • U zdjeli umutite jaja i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim dodajte mlijeko, ulje, brašno i vanilin šećer. Sve dobro izmiješajte.
    • Smjesu ravnomjerno rasporedite na oblatne i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
  2. Priprema fila:
    • U šerpi zagrijte mlijeko i šećer dok se šećer ne otopi.
    • U posebnoj zdjeli pomiješajte 3 kašike brašna s 250 ml mlijeka kako biste dobili gustu smjesu, pa to dodajte u zagrijano mlijeko. Miješajte dok fil ne postane gust.
    • Dodajte puter u vrući fil i miješajte dok se potpuno ne otopi.
  3. Formiranje rolata:
    • Kada se kora ohladi, premažite je pripremljenim filom i zarolajte u čvrst rolat. Ostavite u frižideru da se ohladi prije rezanja.
  4. Posluživanje:
    • Narežite rolat na kriške i poslužite uz kafu ili čaj.

Ovi recepti za Bounty tortu i rolat od oblatne su idealni za ljubitelje slatkog. Jednostavni za pripremu, donose bogatstvo okusa i sigurno će oduševiti vaše ukućane i goste.

Preporučujemo