Očigledno je da je mudro slijediti savjet liječnika o izboru hrane, jer će oni obično odabrati ishranu koja promovira optimalno zdravlje. Ipak, čak se i medicinski stručnjaci povremeno upuštaju u brzu hranu prepunu nezdravih masti i kolesterola, što znači da njihov izbor možda neće pouzdano poslužiti kao primjer zdrave prehrane.


Nasuprot tome, kada rade na održavanju hranljive ishrane, lekari često zasnivaju svoj izbor hrane na naučnim istraživanjima i hrani koja ima dokazane prednosti za um i telo. Današnji izvještaj pokazuje da je panel od 17 stručnjaka, uključujući kardiologe, onkologe, neurologe, gastroenterologe i stomatologe, postigao konsenzus o dva najzdravija doručka.

Ovi stručnjaci obično slijede obrasce ishrane kao što su mediteranska dijeta, DASH dijeta ili MIND dijeta. Ova strategija ishrane ima značajne zdravstvene prednosti, uključujući snižavanje krvnog pritiska, smanjenje rizika od raka i smanjenje verovatnoće razvoja neuroloških problema, uključujući Alchajmerovu bolest. Mediteranska dijeta je jedan od najpopularnijih načina ishrane i stavlja naglasak na integralne žitarice, raznovrsno povrće, voće, mahunarke, maslinovo ulje, orašaste plodove i nemasne proteine.

  • Ovaj pristup ishrani ne samo da promoviše zdravlje srca, već i poboljšava cjelokupno fizičko zdravlje. Najbolji primjer su zobene pahuljice ukrašene orasima, sjemenkama i bobicama, što čini vrlo hranjiv doručak prepun vlakana i zdravih masti. Smatra se da zobene pahuljice sadrže spoj sličan onom koji se nalazi u majčinom mlijeku, što ga čini posebno korisnim za probavni sistem i crijevnu floru.

Prema gastroenterolozima, zobene pahuljice su bogate vlaknima koja pomažu u održavanju zdrave crijevne flore i sprječavaju zatvor. Kako bi povećali njegovu nutritivnu vrijednost, mnogi dodaju sjemenke lana, konoplje i bundeve u zobene pahuljice, kao i svježe ili sušeno bobičasto voće i med. Pored toga, doktori često preporučuju avokado na tostu od celog zrna kao hranljiv doručak. „Ugljeni hidrati bogati hranljivim sastojcima daju mi ​​trajnu energiju, dok zdrave masti u avokadu čine da se osećam zadovoljno“, primećuje kardiolog.

Kriška tosta s avokadom može vam pružiti dovoljno kalorija i hranljivih sastojaka koji će vas održati do ručka. Zdravstveni stručnjaci također preporučuju dodavanje jogurta s bobicama i orasima u svakodnevne obroke, naglašavajući važnost izbjegavanja šećera. Nasuprot tome, zobene pahuljice se dugo smatrale gotovo idealnom opcijom za doručak, kombinujući ukus i zdravstvene prednosti.

Nutricionistica Silvia Melendez-Klinger kaže da zobene pahuljice, bogate cjelovitim žitaricama i dijetalnim vlaknima, imaju značajne prednosti u promicanju zdravlja srca i crijeva, dok pomažu ljudima da se osjećaju siti između obroka. Studija iz 2015. objavljena u Annals of Nutrition and Metabolism otkrila je da su ljudi koji su jeli zobene pahuljice za doručak jeli manje kalorija za ručak. To sugerira da zobena kaša pomaže u održavanju zdrave težine.

Zob ne samo da pomaže u kontroli težine, već i poboljšava atletske performanse. Jay Kovan, registrirani dijetetičar i direktor formulacije u ASYSTEM-u, naglašava da jedenje zobenih pahuljica sat vremena nakon vježbanja može poboljšati metabolizam i performanse. Osim toga, zobene pahuljice pozitivno utiču i na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Klinički nutricionista Tejal Pathak napominje da je rastvorljivi beta-glukan u ovsenim pahuljicama povezan sa poboljšanim nivoima lipida u krvi.

Preporučujemo