Gastritis je čest problem koji pogađa mnoge ljude, a simptomi kao što su želudac i peckanje mogu ozbiljno utjecati na kvalitetu života. Radiolog dr Vladimir Sinički u emisiji “Jutro” TV1 ispričao je kako nastaje gastritis i koji su najbolji načini za njegovo liječenje.
- Zašto osjećam kiselost u želucu i bolove u stomaku nakon jela?
Dr Sinički objašnjava da su gastritis i čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu među najčešćim psihosomatskim bolestima, čiji je glavni uzrok hronični stres. „U Srbiji čak 90 odsto odraslih pati od nekog oblika gastritisa“, rekao je on. Pacijenti najčešće opisuju simptome kao što su peckanje u gornjem dijelu stomaka, često praćeno mučninom, nadimanjem, žgaravicom i podrigivanjem.
Uz stres, gastritis može uzrokovati i Helicobacter pylori, koja oštećuje sluznicu želuca. Pretjerana konzumacija začinjene hrane, alkohola i kafe na prazan želudac također može doprinijeti razvoju ovih bolesti. Drugi važan faktor koji može izazvati iritaciju želuca je dugotrajna upotreba lijekova kao što su ibuprofen, diklofenak i aspirin.
Kada treba da posetite lekara?
Ako primijetite nadutost, podrigivanje ili bol u stomaku nakon konzumiranja određene hrane ili lijekova, dr. Sinicki preporučuje da se što prije obratite svom ljekaru. On preporučuje da se u takvim slučajevima uradi biorezonantno skeniranje kako bi se utvrdio uzrok problema i odredio odgovarajući tretman.
- Šta jesti za pomoć kod gastritisa?
Prvo pravilo u borbi protiv gastritisa je izbjegavanje hrane koja iritira želudac. Dr Sinički posebno naglašava da osobe sa gastritisom treba da izbjegavaju sve vrste luka, jer mogu dodatno pogoršati simptome. Iako mnogi ljudi koriste sodu bikarbonu kao način za smanjenje želučane kiseline, ona pruža samo privremeno olakšanje i ne rješava korijen problema.
Ako simptomi gastritisa ne nestanu nakon izbjegavanja gore navedenih iritansa, najbolje je potražiti liječničku pomoć i dobiti odgovarajući tretman. Pravovremeno liječenje može spriječiti dalje komplikacije i ubrzati oporavak.
- Zaključak: Briga o stomaku je ključna
Gastritis je vrlo neugodno stanje, ali pravilna prehrana i izbjegavanje štetnih navika mogu značajno ublažiti simptome. Osim stresa, veliku ulogu u nastanku ove bolesti igraju i hrana i lijekovi, pa je važno obratiti pažnju na to kako se ponašamo prema svom tijelu. Ako primijetite peckanje ili peckanje u stomaku, nemojte zanemariti simptome – brza reakcija je ključna za održavanje zdravlja vašeg želuca.
Važnost pravilne prehrane i načina života za gastritis
Gastritis je bolest kraćeg trajanja (akutni gastritis) ili dužeg trajanja (hronični gastritis), a ključni faktori u njenom liječenju i prevenciji su pravilna ishrana i životne navike. Hrana koju jedemo svaki dan može imati ogroman utjecaj na naše zdravlje, posebno na osjetljivi organ poput želuca.