Ako želite ravan stomak, preporučuje se da se klonite ove namirnice jer može izazvati nadimanje i višak gasova.

Nadutost može biti uzrokovana određenim namirnicama ili prekomjernom konzumacijom, ali nije poznato da određeno povrće također može uzrokovati stvaranje plinova.

Promjenom prehrane i prehrambenih navika možete smanjiti vjerovatnoću nadimanja. Zanimljivo je da je najčešće korišteno povrće, luk, najveći uzrok ovog problema, koji se pojavljuje u gotovo svim kulinarskim kreacijama. Vlakna u luku mogu uzrokovati stvaranje plinova, a ljudi koji su osjetljivi na određene sastojke luka mogu osjetiti grčeve u želucu čak i ako jedu male količine luka.

Kako bi ublažili ponavljajuće probleme s nadimanjem, nutricionisti preporučuju smanjenje unosa luka, posebno kada se jede sirov. Prema mišljenju stručnjaka, konzumiranje kuhanog luka može smanjiti vjerovatnoću pojave plinova.

Osim toga, određeno povrće poput karfiola, prokulice i brokule može proizvoditi plin. U cilju prevencije nadimanja, preporučuje se pridržavanje redovne ishrane, često jesti male obroke, ne razgovarati dok jedete i jesti lagano.

Za one od vas koji se oslanjaju na jutarnju kafu da potaknu razgovor i pronađu utjehu u ovom svakodnevnom ritualu, razmislite o tome da svoj omiljeni napitak poboljšate sa sastojkom koji može poboljšati zdravlje mozga. Otkrijte idealnu kombinaciju za jutarnji užitak i kognitivno zdravlje: kafa i cimet. Poznati neurolog dr. Shahin Lahan iz Majamija tvrdi da kafa prevazilazi svoj status uobičajenog napitka.

Prema dr. Za Lahana, nema sumnje da kafa ima mnoge značajne prednosti za zdravlje mozga. Glavni aktivni sastojak, kofein, djeluje kao stimulans, povećava budnost, poboljšava koncentraciju i potencijalno poboljšava kratkoročno pamćenje. Obilje antioksidansa u kafi čini je efikasnom u zaštiti moždanih stanica od oksidativnog stresa, čime se smanjuje vjerovatnoća razvoja degenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

dr. Lahan je rekao da je više studija pokazalo da redovna konzumacija kafe može imati zaštitni učinak na mozak i može smanjiti vjerovatnoću od moždanog udara. Iako su potrebna dalja istraživanja kako bi se u potpunosti razumio utjecaj kafe na odlaganje razvoja Alchajmerove bolesti, dr. Rahane vjeruje da umjereno pijenje kafe može biti jednostavan, ali koristan način promoviranja dugoročnog kognitivnog zdravlja.

Preporučujemo