Imate li u svom domu stare lonce i tave koji su oštećeni sagorijevanjem masnih naslaga? Ne treba očajavati; čak i ono zapušteno, prljavo posuđe koje biste najradije bacili doista se može vratiti u prvobitni sjaj.

  • Slijedite upute u Smjernicama YouTube kanala Usta Fikirlera. Važno je napomenuti da ova tehnika čišćenja djeluje samo na loncima i tavama od nehrđajućeg čelika. Koji su vam materijali potrebni? Deterdžent za rublje, krumpir, žlica soli, žlica sode bikarbone, paketić praška za pecivo i brusni papir 240.

Kakav je status procesa? Počnite s odvajanjem drške od zdjele, a zatim napunite zdjelu vodom. Nakon toga stavite posudu s vodom na štednjak i pustite da se lagano zagrije. Nakon što se zagrije, dodajte deterdžent za pranje rublja kako biste lakše otopili masnoću.

  • Potom naribajte krumpire, ostavite koru i pomiješajte sa žlicom soli. Nakon toga u smjesu dodajte sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Maknite lonac s vodom s vatre; u ovom trenutku, mast bi se trebala djelomično otopiti, uzrokujući promjenu boje vode. Izlijte vodu u odvod i isperite hladnom vodom da se smjesa ohladi. Posudu sada stavite na krpu i prekrijte prethodno pripremljenom smjesom. Na kraju još pospite solju odozgo i ispolirajte brusnim papirom.

Kako biste olakšali proces čišćenja, dodajte malu količinu vode u lonac i nastavite dok ne uklonite sve zagorjele ostatke. Tada ćete primijetiti da vaši nekoć jako zamrljani tanjuri i/ili zdjele sada imaju prekrasan sjaj i bez ogrebotina. Također, provjerite je li vanjski dio spremnika čist i temeljito ispran.

BONUS TEKST

Mnogi od nas bi radije spavali kao medvjed tokom zime, koja uvijek nosi sezonu gripa, prehlada, virusa i svih vrsta upala.

Ljekarske ordinacije su i tada bile prepune pacijenata, a prije nego što sami odete tamo, dobro je isprobati neke od lijekova naših baka koji su se stoljećima koristili za prevenciju bolesti.


Ipak, vekovima je jedna hrana koju kuvamo svaki dan lečila mnoge bolesti.
Hipokrat je upitao: „Zašto bi čovek umro sa žalfijom koja raste u njegovoj bašti.
Žalfija (Salvia officinalis) je posebno korisna u liječenju infekcija grla, respiratornih i oralnih infekcija. Također pomaže u liječenju želučanih infekcija i crijevnih problema, te pomaže u smanjenju tjelesne temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju u ranim fazama prehlade i gripe.

Arapi su, poput Kineza i Rimljana, vjerovali u svece kao tajnu dugovječnosti. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.
S druge strane, naučno je dokazano da cimet ubija većinu bakterija, uključujući i one koje su otporne na standardne antibiotike, a može pomoći i u borbi protiv E. coli. Istraživanja pokazuju da samo jedna čajna žličica cimeta može ubiti 99,5% bakterija u roku od tri dana na sobnoj temperaturi.

Zato nikad ne škodi probati barem jedan od ovih recepata. rakija od žalfije
Oko 250 grama listova kadulje potopite u 1,5 l rakije, najkvalitetnije. Ostavite 3 sedmice, procijedite i pomiješajte sa 1,5 kg neutralnog bagremovog meda. Sipati u staklenu teglu i ostaviti još 3 nedelje. Povremeno protresite i pijte malo po malo svaki dan.

Tinktura žalfije može spriječiti bolest.

Dodajte 20 grama nasjeckanog lista žalfije u 1 decilitar 70% etanola. Ostavite na toplom mestu mesec dana. Procijedite i sipajte u flašu. Dodajte 10-15 kapi tinkture u malu količinu vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Nije prikladno za trudnice i djecu!

Žalfija i cimet se bore protiv bronhitisa:

Rastopiti dve kašike šećera i preliti sa pola litra mleka, kao prženo mleko. Kada proključa, sklonite sa vatre i dodajte 1 kašičicu iseckane žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite 10 minuta, procijedite i pijte tri puta dnevno.

Preporučujemo