Želite dodati prijatan šarm svom jutarnjem obroku ili poboljšati večeru slatkim prilogom? Isprobajte ovaj jednostavan recept za domaći hleb.

Ovi somuni, napravljeni od osnovnih sastojaka kao što su brašno, mleko, jogurt i maslinovo ulje, nisu samo neverovatno mekani i ukusni, već su i vrlo svestrani. Bilo da ste početnik u kuhinji ili kulinarski profesionalac, ovaj recept će vam sigurno postati omiljen.

Potrebni sastojci:

  • 10 grama šećera
  • 10 grama suvog kvasca
  • 400 mililitara toplog mleka
  • 30 mililitara maslinovog ulja
  • 40 grama jogurta
  • 600 grama brašna (plus dodatno za posipanje)
  • 8 grama soli

Priprema:

  1. U velikoj posudi pomešajte šećer i suvi kvasac, zatim dodajte toplo mleko. Ostavite da odstoji kratko dok kvasac ne postane aktivan.
  2. U smesu dodajte maslinovo ulje i jogurt. Dobro izmešajte.
  3. Dodajte brašno i so, počevši od 600 grama brašna i 8 grama soli. Mešajte dok ne dobijete testo. Dodajte brašno po potrebi.
  4. Kada testo postane kohezivno, prebacite ga na površinu posutu brašnom. Mesite ručno dok testo ne postane glatko i elastično, oko 10 minuta.
  5. Vratite testo u posudu, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 sat.
  6. Nakon dizanja, testo nežno probušite da oslobodite zarobljeni vazduh. Podelite testo na dva dela.
  7. Oblikujte svaki deo u krug promjera 30 cm. Osigurajte da testo nije ni previše tanko ni previše debelo.
  8. Postavite komade testa na pleh obložen papirom za pečenje.
  9. Ostavite testo da odmara 5 minuta, dok zagrevate rernu na 250°C.
  10. Pecite somune 6-7 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi i potpuno pečeni.
  11. Izvadite somune iz rerne i pustite ih da se malo ohlade pre serviranja.

Ideje za serviranje:

Uživajte u somunima uz maslac ili sir, poslužite ih uz supe i variva kao ukusan prilog, ili ih koristite za pripremu ukusnih sendviča ili wrapova.

Preporučujemo