Pravilna hidratacija kože neophodna je za održavanje cjelokupnog zdravlja i sprječavanje negativnih posljedica suhoće, kao što je nakupljanje mrtvih stanica kože u vanjskom sloju zvanom stratum corneum.

Ovaj problem je čest među ljudima koji vode sjedilački način života, posebno onima koji rade ispred kompjutera.

Suha koža može biti potencijalni znak raznih zdravstvenih problema. Suha koža može biti znak vazomotornog rinitisa, ali postoje i uobičajeni uzroci kao što su alergijske reakcije i atopijski dermatitis. Kada koža na vašim rukama postane suva, posebno ako je ispucala, to može biti znak da vaš probavni sistem ne apsorbuje dovoljno vitamina A, B i D.

Nedostatak pravilne apsorpcije može dovesti do specifičnih zdravstvenih stanja povezanih sa suvom kožom laktova. Obično se pojavljuje kao crvene mrlje koje se ljuskaju, a psorijaza često pogađa koljena i laktove.

Dijabetes, s druge strane, može uzrokovati simptome suhe kože, čineći osobu osjetljivijom na bakterijske i gljivične infekcije.
Vodič za dermatologa: Ako osjetite jaku suhoću, svrab ili nelagodu na koži laktova, obratite se dermatologu. Irina Skorogudaeva toplo preporučuje traženje medicinskog savjeta. Važno je konsultovati se sa dermatologom pre upotrebe bilo koje kreme, jer neka stanja kože mogu zahtevati specijalizovani tretman.

Ovisno o situaciji, mogu biti potrebne dodatne pretrage kod endokrinologa ili gastroenterologa. Da biste riješili manje probleme sa suvom kožom, razmislite o kratkotrajnom pilingu nakon čega slijedi kontinuirana hidratacija kremama, losionima i uljima koje preporučuje dermatolog.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo