Biljka, za koju se često misli da je samo baštenski ukras, može zapravo biti “Sveti gral zdravlja”, kažu stručnjaci.

Bogata hranljivim sastojcima koji sprečavaju bolesti i štite sportiste od povreda, potočarka je proglašena najzdravijom biljkom na svetu, prema B&W uzgajivačima premium hrane. Čudesno povrće dobilo je savršenih 100 od 100, pobijedivši kineski kupus (91,99), blitvu (89,27), blitvu (87,08) i spanać (86,43), prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

  • Potočarka je bogata aminokiselinama i antioksidansima i sadrži značajne količine željeza, kalcija, kalija, magnezija i vitamina K, između ostalih blagodati.

Sadnja potočarke
Potočarka najbolje raste u vodenoj površini. U prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rijekama i obalama jezera. Okus je blago gorak i vrlo sličan matovima.

Kako koristiti potočarku
Potočarka se može dodati raznim jelima kao što su salate, smoothie, sendviči, takosi, omleti, pice, supe, umaci i sir.

Potočarka: skriveno blago zdravlja
Biljka, za koju se često misli da je samo baštenski ukras, može zapravo biti “Sveti gral zdravlja”, kažu stručnjaci.

  • Bogata hranljivim sastojcima koji sprečavaju bolesti i štite sportiste od povreda, potočarka je proglašena najzdravijom biljkom na svetu, prema B&W uzgajivačima premium hrane. Čudesno povrće dobilo je savršenih 100 od 100, pobijedivši kineski kupus (91,99), blitvu (89,27), blitvu (87,08) i spanać (86,43), prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Potočarka je bogata aminokiselinama i antioksidansima i sadrži značajne količine željeza, kalcija, kalija, magnezija i vitamina K, između ostalih blagodati.

Sadnja potočarke
Potočarka najbolje raste u vodenoj površini. U prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rijekama i obalama jezera. Okus je blago gorak i vrlo sličan matovima.

Potočarka se može dodati raznim jelima kao što su salate, smoothie, sendviči, takosi, omleti, pice, supe, umaci i sir.

Zdravstvene prednosti potočare

1. Bogat hranljivim sastojcima:
Potočarka je bogata važnim nutrijentima kao što su vitamini K, A, C i E, kao i mineralima kao što su gvožđe, kalcijum, kalijum i magnezijum.

2. Pojačajte imunitet:
Visok nivo vitamina C u potočarki pomaže u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija.

3. Antioksidativna svojstva:
Potočarka je bogata antioksidansima koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.

4. Poboljšajte zdravlje kostiju:
Visok nivo vitamina K podržava zdravlje kostiju, poboljšava apsorpciju kalcija i smanjuje rizik od osteoporoze.

5. Detoksifikujte organizam:
Potočarka ima prirodna diuretička svojstva koja pomažu tijelu da eliminira toksine i višak tekućine, čisti bubrege i jetru.

6. Poboljšajte probavu:
Visok sadržaj vlakana pomaže u regulaciji probavnog sistema, sprječavanju zatvora i poboljšava cjelokupno zdravlje crijeva.

7. Niži krvni pritisak:
Kalij u potočarki pomaže u regulaciji krvnog tlaka i smanjuje rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

8. Pomozite da izgubite težinu:
Niskokalorična, ali bogata hranjivim tvarima, potočarka je odličan izbor za one koji žele smršaviti i održati zdravu težinu.

9. Poboljšajte zdravlje očiju:
Vitamin A koji se nalazi u potočarki važan je za zdravlje očiju i pomaže u prevenciji makularne degeneracije i drugih očnih bolesti.

Preporučujemo