Ovaj recept za kolač je savršen izbor za brzi desert pripremljen u mikrovalnoj pećnici. Brz, jednostavan i prepun bogatog okusa, ovaj kolač će zadovoljiti sve ljubitelje čokolade i slastica.
Sastojci:
- 2 jaja
- 12 žlica šećera
- 12 žlica mlijeka
- 12 žlica ulja
- 2 žlice kakaa
- 12 žlica brašna
- 1 žlica ruma
- Prstohvat cimeta
- 1 vrećica praška za pecivo
Za preliv:
- 2 decilitra slatkog vrhnja
- 100 grama mliječne čokolade
- Mljeveni orasi
- Malo ruma ili mlijeka
Priprema:
- Priprema smjese: U vatrostalnom kalupu promjera 22 cm umutite jaja koristeći žičanu pjenjaču dok ne postanu pjenasta. Zatim dodajte šećer, mlijeko, ulje, kakao, brašno, rum, cimet i prašak za pecivo. Sjedinite sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
- Pečenje u mikrovalnoj: Stavite kalup u mikrovalnu pećnicu i podesite na 800 W. Pecite kolač 5 minuta na najvišoj postavci. Provjerite je li kolač pečen tako što ćete umetnuti čačkalicu – ako izađe čista, kolač je gotov.
- Priprema preliva: U lončiću zagrijte slatko vrhnje dok ne prokuha, a zatim dodajte čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi i ne postane glatka. Po želji, možete dodati malo ruma ili mlijeka kako biste pojačali okus.
- Završna obrada: Kada se kolač ispeče, ostavite ga da se kratko ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa. Zatim ga obilno premažite pripremljenom čokoladnom smjesom i ukrasite mljevenim orasima.
BONUS Recept za Griz pitu:
Ovaj recept za griz pitu je ukusan, jednostavan za pripremu, a ne zahtijeva posebne kulinarske vještine.
Sastojci:
- 4 jaja
- 300 g šećera
- 1,5 dl ulja
- 2 dl jogurta ili kiselog mlijeka
- 200 g griza
- 1/2 limuna (naribana kora)
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1/2 kg kora za pitu
Za preljev:
- 300 g šećera
- 4 dl vode
- Sok od 1 limuna
Priprema:
- Priprema nadjeva: Umutite jaja sa šećerom, zatim dodajte jogurt, ulje i naribanu koru limuna. Kada se šećer otopi, umiješajte griz i prašak za pecivo.
- Slaganje kora: Podijelite kore u tri grupe, svaka s po četiri kore. Namažite svaku koru pripremljenim nadjevom i urolajte u oblik rolata. Stavite u tepsiju.
- Pečenje: Preostali nadjev premažite preko rolata. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta dok ne porumene.
- Priprema sirupa: Dok se pita peče, napravite sirup od šećera, vode i limunovog soka. Pustite da proključa i kuhajte 10 minuta, zatim ga ohladite.
- Zalijevanje pite: Kad je pita gotova, izbodite je čačkalicom i prelijte ohlađenim sirupom. Ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Oba recepta su savršeni za brzu pripremu i uživanje u bogatom okusu domaćih slastica!
Preporučujemo