Danas proćitajte mali savjet sta uraditi sa pokosenom travom,pokosna trva je jako hranjiva puna minerala i procitajte za sta moze poslizizi,saznajte više u nastavku teksta….

Mnogi vrtlari godinama bacaju pokošenu travu, ne sluteći da upravo u toj zelenoj masi leži dragocjeni saveznik za zdravlje vrta. Ali jednom kada shvatite njenu moć, nikada više nećete gledati na nju istim očima.
Priča počinje s običnim čovjekom koji je, nakon košenja travnjaka, promatrao gomilu svježe pokošene trave kako se dimi na suncu. Umjesto da je odnese na deponiju, odlučio je eksperimentisati. Rasuo ju je oko svojih cvjetnih gredica, nadajući se da će spriječiti pojavu korova. Ono što je otkrio nadmašilo je sva njegova očekivanja.
Pokošena trava kao zeleni štit
Kada se svježe pokošena trava koristi za malčiranje, ona formira zaštitni sloj na površini tla. Taj sloj:
-
Sprječava isušivanje zemlje jer zadržava vlagu tokom vrelih ljetnih dana.
-
Štiti tlo od erozije uzrokovane vjetrom i jakom kišom.
-
Održava konstantnu temperaturu tla, čime štiti korijenje od iznenadnih promjena.
Najveće iznenađenje bilo je kada je primijetio da se broj korova značajno smanjio. Deblji sloj trave nije dopuštao sunčevoj svjetlosti da dopre do sjemenki korova, čime je spriječen njihov rast.
Ekološki i praktično
Ova metoda ima još jednu veliku prednost – nema potrebe za štetnim hemikalijama poput herbicida. Tako je moguće uzgajati zdravu hranu i cvijeće, bez narušavanja prirodnog balansa tla i uništavanja mikroorganizama.
Savjeti za upotrebu pokošene trave
Da bi trava dala najbolje rezultate, važno je koristiti je pravilno:
-
Izbjegavajte travu tretiranu pesticidima ili umjetnim gnojivima, jer ti ostaci mogu štetiti biljkama i korisnim organizmima u zemlji.
-
Svježu travu prije upotrebe ostavite da se osuši na suncu. Vlažna trava u debelim slojevima može zadržavati previše vlage i izazvati truljenje ili neugodne mirise.
-
Ako se odlučite za kompostiranje, pomiješajte travu s suhim materijalima poput lišća ili usitnjenih grana kako biste ubrzali razgradnju.
Prava mjera je ključ
Kada koristite travu za malčiranje, sloj ne smije biti predebeo. Optimalno je između 5 i 7 centimetara, jer tako tlo može „disati“ dok korijenje biljaka neometano prima vlagu i hranjive tvari.
Rezultat koji oduševljava
Već nakon nekoliko sedmica primijetio je promjenu. Tlo je postalo rahlo i prozračno, biljke zdravije i otpornije na sušu. Uštedeo je novac jer nije morao kupovati skupa gnojiva niti se boriti s korovom na tradicionalne načine.
-
Trava se prirodno razlagala i obogaćivala zemlju azotom i drugim hranjivim tvarima.
-
Vrt je izgledao zelenije, bujnije i zdravije nego ikada prije.
Pokošena trava – saveznik održivog vrta
Ova jednostavna praksa podsjeća nas da priroda uvijek ima rješenja za naše probleme – samo ih trebamo prepoznati i primijeniti. Umjesto da završi na otpadu, pokošena trava može postati vrijedan resurs koji doprinosi očuvanju tla i zdravlju biljaka.
Zaključak
Pokošena trava nije smeće, već zeleni dar vašem vrtu. Pravilnom upotrebom ona:
-
hrani tlo,
-
štiti biljke,
-
smanjuje troškove,
-
i čuva okoliš.
Sljedeći put kada pokosite travu, zastanite na trenutak prije nego je bacite. Možda upravo ta hrpa zelenila može vašem vrtu donijeti novu snagu i vitalnost koju tražitte.