Kuglof na dva načina

Ovaj kuglof možete pripremiti na dva različita načina, a oba daju izuzetno sočan i bogat kolač. Bilo da se odlučite za klasičan postupak ili tehniku odvajanja bjelanjaka, rezultat će biti ukusan i savršen za svaku priliku.

Potrebni sastojci:

  • 3 jaja (ili 4 ako su manja)
  • 1 1/2 šalica šećera
  • Prstohvat soli
  • Aroma vanilije
  • Sok od pola limuna ili 1 žlica bijelog octa
  • 3/4 šalice ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • 2 šalice brašna (najbolje finog)
  • 1/4 šalice kakao praha ili škroba
  • 1 mjerica praška za pecivo

Prvi način pripreme kuglofa

  1. Priprema smjese:
    U velikoj posudi miksajte jaja, šećer, aromu vanilije, prstohvat soli i sok od limuna ili octa oko 5 do 8 minuta, dok smjesa ne postane pahuljasta i kremasta.
  2. Dodavanje mokrih sastojaka:
    Nastavite miksati i postepeno dodajte ulje, a zatim mlijeko. Nakon toga, ručno dodajte suhe sastojke (brašno, kakao prah i prašak za pecivo), lagano miješajući kako biste zadržali prozračnost smjese.

Drugi način pripreme kuglofa

  1. Odvajanje bjelanjaka i žumanjaka:
    Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke miksajte s pola količine šećera i prstohvatom soli, postepeno dodajući šećer dok ne dobijete čvrst snijeg.
  2. Miksanje žumanjaka:
    U drugoj posudi miksajte žumanjke s preostalim šećerom, sokom od limuna ili octom, i aromama. Miksajte oko 5 minuta dok smjesa ne postane lagana i kremasta.
  3. Spajanje smjesa:
    Polako dodajte ulje i mlijeko u smjesu žumanjaka, a zatim pažljivo ručno umiješajte suhe sastojke. Na kraju, pažljivo spojite smjesu bjelanjaka sa smjesom žumanjaka, pazeći da ne izgubite prozračnost tijesta.

Bonus recept: Kolač od jabuke, limuna i jogurta

Ovaj kolač od jabuke i limuna savršen je izbor za brzi desert s laganom i vlažnom teksturom, obogaćen okusima limuna i jabuke.

Potrebni sastojci:

  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 70 g šećera (oko 1/3 šalice)
  • Naribana korica limuna ili 8 g vanilin šećera
  • 70 ml ulja (oko 1/3 šalice)
  • 125 g običnog jogurta (oko 1/2 šalice)
  • 2 žlice limunovog soka
  • 150 g brašna (oko 1 1/4 šalice)
  • 8 g praška za pecivo (skoro 2 žličice)
  • 1 narezana jabuka
  • Šaka grožđica
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica džema od marelica
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema kolača od jabuke, limuna i jogurta

  1. Priprema tijesta:
    Zagrijte pećnicu na 180°C (356°F). U velikoj zdjeli umutite jaje s prstohvatom soli dok ne postane pjenasto. Dodajte šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane lagana i pjenasta.
  2. Dodavanje mokrih sastojaka:
    Dodajte naribanu koricu limuna, ulje, jogurt i limunov sok, te dobro izmiješajte. Zatim pažljivo umiješajte suhe sastojke (brašno i prašak za pecivo) u mokru smjesu.
  3. Priprema za pečenje:
    Namastite kalup promjera 22-24 cm (9-10 inča) i ulijte pripremljenu smjesu. Ravnomjerno rasporedite narezane jabuke po površini tijesta i pospite ih šećerom i grožđicama.
  4. Pečenje:
    Stavite kolač u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
  5. Završni dodir:
    Nakon pečenja, premažite kolač džemom od marelica i pospite šećerom u prahu pre posluživanja. Ostavite da se kolač potpuno ohladi prije rezanja.

Oba recepta, za kuglof i kolač od jabuke, limuna i jogurta, predstavljaju savršene opcije za brze i ukusne poslastice. Njihova jednostavna priprema i bogatstvo okusa čine ih idealnim izborom za svaku priliku.

Preporučujemo