Kuglof na dva načina
Ovaj kuglof možete pripremiti na dva različita načina, a oba daju izuzetno sočan i bogat kolač. Bilo da se odlučite za klasičan postupak ili tehniku odvajanja bjelanjaka, rezultat će biti ukusan i savršen za svaku priliku.
Potrebni sastojci:
- 3 jaja (ili 4 ako su manja)
- 1 1/2 šalica šećera
- Prstohvat soli
- Aroma vanilije
- Sok od pola limuna ili 1 žlica bijelog octa
- 3/4 šalice ulja
- 1 šalica mlijeka
- 2 šalice brašna (najbolje finog)
- 1/4 šalice kakao praha ili škroba
- 1 mjerica praška za pecivo
Prvi način pripreme kuglofa
- Priprema smjese:
U velikoj posudi miksajte jaja, šećer, aromu vanilije, prstohvat soli i sok od limuna ili octa oko 5 do 8 minuta, dok smjesa ne postane pahuljasta i kremasta. - Dodavanje mokrih sastojaka:
Nastavite miksati i postepeno dodajte ulje, a zatim mlijeko. Nakon toga, ručno dodajte suhe sastojke (brašno, kakao prah i prašak za pecivo), lagano miješajući kako biste zadržali prozračnost smjese.
Drugi način pripreme kuglofa
- Odvajanje bjelanjaka i žumanjaka:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke miksajte s pola količine šećera i prstohvatom soli, postepeno dodajući šećer dok ne dobijete čvrst snijeg. - Miksanje žumanjaka:
U drugoj posudi miksajte žumanjke s preostalim šećerom, sokom od limuna ili octom, i aromama. Miksajte oko 5 minuta dok smjesa ne postane lagana i kremasta. - Spajanje smjesa:
Polako dodajte ulje i mlijeko u smjesu žumanjaka, a zatim pažljivo ručno umiješajte suhe sastojke. Na kraju, pažljivo spojite smjesu bjelanjaka sa smjesom žumanjaka, pazeći da ne izgubite prozračnost tijesta.
Bonus recept: Kolač od jabuke, limuna i jogurta
Ovaj kolač od jabuke i limuna savršen je izbor za brzi desert s laganom i vlažnom teksturom, obogaćen okusima limuna i jabuke.
Potrebni sastojci:
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 70 g šećera (oko 1/3 šalice)
- Naribana korica limuna ili 8 g vanilin šećera
- 70 ml ulja (oko 1/3 šalice)
- 125 g običnog jogurta (oko 1/2 šalice)
- 2 žlice limunovog soka
- 150 g brašna (oko 1 1/4 šalice)
- 8 g praška za pecivo (skoro 2 žličice)
- 1 narezana jabuka
- Šaka grožđica
- 1 žlica šećera
- 1 žlica džema od marelica
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema kolača od jabuke, limuna i jogurta
- Priprema tijesta:
Zagrijte pećnicu na 180°C (356°F). U velikoj zdjeli umutite jaje s prstohvatom soli dok ne postane pjenasto. Dodajte šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. - Dodavanje mokrih sastojaka:
Dodajte naribanu koricu limuna, ulje, jogurt i limunov sok, te dobro izmiješajte. Zatim pažljivo umiješajte suhe sastojke (brašno i prašak za pecivo) u mokru smjesu. - Priprema za pečenje:
Namastite kalup promjera 22-24 cm (9-10 inča) i ulijte pripremljenu smjesu. Ravnomjerno rasporedite narezane jabuke po površini tijesta i pospite ih šećerom i grožđicama. - Pečenje:
Stavite kolač u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. - Završni dodir:
Nakon pečenja, premažite kolač džemom od marelica i pospite šećerom u prahu pre posluživanja. Ostavite da se kolač potpuno ohladi prije rezanja.
Oba recepta, za kuglof i kolač od jabuke, limuna i jogurta, predstavljaju savršene opcije za brze i ukusne poslastice. Njihova jednostavna priprema i bogatstvo okusa čine ih idealnim izborom za svaku priliku.
Preporučujemo