Ne zaboravite spremiti ovaj YouTube recept za kisele krastavce. Kiseljenjem se krastavci mogu konzervirati bez potrebe za šećerom ili octom, a taj se proces odvija na niskoj temperaturi.
Ono što zahtijevamo je:
- kiseli krastavci
- Uključite čili papričice na temelju željenog stupnja topline.
- kopar
- peršin
- Pomiješajte hren s lišćem biljke hren.
- češnjak
- Preporučena količina soli je 1 kilogram na svakih 10 litara hladne vode.
UPUTE ZA PRIPREMU:
Započnite s pripremom slane otopine s 10 litara vode i 1 kilogramom soli; međutim, ako kiselite manje krastavaca, samo umiješajte 100 grama soli u 1 litru vode. Obavezno dobro promiješajte sol dok se potpuno ne otopi.
Nakon što ste očistili hren i njegove listove, nasjeckajte ga na manje, lake komade. Uz hren, u recepte ćemo svakako ubaciti i kopar. Povrće operite pa narežite na manje komade. Provjerite jesu li staklenke i poklopci temeljito očišćeni i potpuno osušeni prije spremanja pekmeza.
Uklonite vanjsku kožicu češnjaka kako biste ga razdvojili na pojedinačne češnjeve. Razdvojite ga na manje dijelove. Provjerite je li odgovarajuća količina dodana na dno svake čaše. Zatim stavite hren, kopar i čili papričicu u staklenu posudu. Uvjerite se da su krastavci čvrsto nabijeni u njega.
Lagano dodajte smjesu kiselih krastavaca u svaku staklenku, pazeći da su kiseli krastavci potpuno uronjeni i pokriveni. Pažljivo namjestite poklopac na vrh, pazeći da dobro pristaje, a da nije pretijesan. Osigurajte da stakleni poklopac dopušta izlazak plinova tijekom fermentacije, a da pritom ne ometa njihovo oslobađanje.
Čuvanje krastavaca u staklenci dovelo bi do stvaranja ugljičnog dioksida, zbog čega bi se krastavci pokvarili. Provjerite jesu li naočale postavljene na predviđeno mjesto. Kako biste izbjegli curenje salamure tijekom fermentacije, svakako ispod postavite pladanj za njeno prikupljanje.
- Proces fermentacije počinje biti vidljiv kada napitak postane mutan. Na površini će se početi stvarati sloj pjene. Za ispravnu procjenu trajanja fermentacije treba računati dane od dana kada se kiseli krastavac zamuti i počne vrenje, a ne od dana navodnjavanja krastavaca.
Pustite krastavce da fermentiraju najmanje 3 do 5 dana, ovisno o tome koliko želite da fermentiraju. Slijedi vitalni i jedinstveni element koji razlikuje ovaj recept od ostalih. Kako biste izbjegli pretjerano slan okus, bitno je ocijediti krastavce nakon procesa fermentacije.
Vidjeti bijeli film na dnu naočala potpuno je normalno jer ga uzrokuju bakterije mliječne kiseline. Provjerite je li svaka čaša potpuno isprana hladnom vodom kada stavljate krastavce. Nadalje, bavimo se i čišćenjem navlaka.
Možemo pametno smanjiti ukupni broj šalica prebacujući krastavce iz jedne šalice u drugu, pritom pazeći da svaka šalica zadrži odgovarajuću količinu krastavaca. Kako biste bili sigurni da su krastavci dobro očuvani, prelijte ih čistom, hladnom vodom u staklenkama dok nježno lupkate po staklenkama kako biste uklonili sve zarobljene mjehuriće zraka.
Čvrsto pričvrstite poklopce. Posao je završen. Čaše su spremne za skladištenje i mogu se sigurno čuvati na tipičnoj sobnoj temperaturi. Želimo vam vrijeme prepuno radosti i užitka!
POGLEDAJTE VIDEO RECEPT ISPOD: