Moja teta Ana ljubazno je sa mnom podijelila svoj recept za ove pogačice i sa zadovoljstvom ga prenosim. Ovaj je recept savršen za one koji se tek upoznaju s pečenjem jer je nevjerojatno jednostavan. Pogačice su delikatne i nježne teksture koja podsjeća na nježnu prirodu žestokog pića.
Za ovaj recept potrebni su sljedeći sastojci:
Za pripremu ovog jela potrebni sastojci su: 2 jaja, 1 šalica jogurta, 50 g kvasca, 2 žlice šećera, 2 žličice soli, cca 700-800 g brašna (konkretno glatkog tipa 400) , i 2 šalice vode. Dodatno se savjetuje 150 g sjemenki sezama posuti blagim premazom od margarina.
Koje korake treba poduzeti kako biste napravili ukusan kolač od jogurta?
Započnite otapanjem kvasca i šećera u mlakoj vodi i ostavite da se natopi. U posudi za miješanje pomiješajte brašno, jaja, sol, jogurt i kiselo tijesto, mijesite dok ne dobijete tijesto.
Ostavite tijesto da odstoji 5 minuta prije nego što ga oblikujete u pravokutni oblik, debljine približno 5 mm. Nastavite s obilatim premazivanjem tijesta margarinom. Zamotajte sastojke u rolice, te ih narežite na komade debljine otprilike 4-5 cm. Odvojite masu i udvostručite je pa ravnomerno rasporedite u okruglu posudu.
Svaku kiflicu premazati tankim slojem margarina i odozgo obilato posuti susamom. Stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C i ostavite da se peku dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Nakon što su savršeno pečeni, nježno premjestite pogačice na svježu, upijajuću krpu.
BONUS:
U roku od nekoliko minuta možete imati ukusne kuglice od bijele čokolade i kokosa bez potrebe za pečenjem ili pećnicom.
Potrebni su sljedeći sastojci:
Za pripremu ovog jela uzmite 200 grama suhog keksa, 100 grama otopljenog maslaca, 200 grama naribanog kokosa, 200 grama zaslađenog kondenziranog mlijeka, 50 grama šećera u prahu, 1 žličicu ekstrakta vanilije, prstohvat soli i mala količina dodatnog ribanog kokosa za preljev.
Kako najbolje pripremiti ove kolačiće veličine zalogaja?
Za temeljac, suhe kekse sitno sameljite kuhačom. Pomiješajte mljevene kekse s otopljenim maslacem u prostranoj zdjeli, osiguravajući besprijekornu i jedinstvenu smjesu.
Za izradu smjese od kokosa, skupite nasjeckani kokos, kondenzirano mlijeko, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i malo soli u posebnu zdjelu. Pomješajte ove komponente pažljivo dok ne postignete glatku i luksuznu teksturu.
Za izradu biskvita, čvrsto utisnite dio smjese biskvita i maslaca na dno kalupa za kekse ili na lim za pečenje. Navlaženim rukama oblikujte kuglice od kokosove smjese, nježno ih spljoštite prije nego ih stavite na pripremljenu podlogu od keksa.
Ako želite, možete dodati dodatni sloj keksima tako da ih uvaljate u više ribanog kokosa za dodatnu teksturu i okus.
HLAĐENJE:
Nakon što su keksi posloženi u lim za pečenje, važno ih je ostaviti da se ohlade u hladnjaku najmanje 2 sata, odnosno dok se potpuno ne stvrdnu.
PORCIJA:
Nakon što se kolačići s kokosom ohlade i postanu čvrsti, potpuno su spremni za uživanje. Kako bi se osigurala optimalna svježina, savjetuje se čuvanje kolačića u hladnjaku do trenutka posluživanja.