…odličan kruh koji je moja mama nekada pekla…pa ja sam recept srećom dobila pa mogu reći “ovo sam naučila od moje drage mame koja će uvijek biti”…
Potrebni su sljedeći sastojci
Tijesto
500 grama brašna, soli 2 žličice, ulja 2 žlice, mlake vode za zalijevanje, 200 mililitara vrhnja za kuhanje i 1 žlica brašna; ako je smjesa jako gusta još malo vode
KAKO SE PRIPREMA MASLENICA
Skuhajte rezance; napravite tri porcije. Stavite na tanjur, pokapajte s malo ulja i prekrijte vrećicom ili plastičnom folijom. Ostavite da se ohladi barem 20 minuta.
Većom oklagijom razvaljati jufke što tanje; ako nemate oklagiju, snađite se s nečim drugim. Lagano nauljite jufke i ostavite ih da odstoje 10-15 minuta prije nego ih dalje razvlačite rukom. U redu je ako se slome; razbit će se u vlastitim snopovima.
Uzmite jedan kraj jufke i pomaknite je. Učinite isto s drugim krajem. Nemojte napraviti pravokutnik; dodajte još malo vrhnja. Razvaljajte rezance u kocke (počnite od kraće strane)- tencereye koy. (stavite u lonac) Ovaj postupak ponovite s preostalim rezancima tako što ćete ih slagati u lonac jednu na drugu.
Počnite tako što ćete uzeti jedan kraj rezanca i pomicati ga. Učinite isto s drugim krajem kako biste formirali pravokutnik. Dodati još malo vrhnja i zarolati u kocku počevši od kraće strane. Stavite u tevsiju. Ponoviti sa preostalim jufkama, slažući ih jednu na drugu u tevsiju.
Započnite laganim miješanjem i ulijte oko 300 ml vode u posudu za kuhanje. Pustite da prokuha prije nego dodate cvjetaču izlomljenu na manje komade. Smjesu začiniti i dodati 600 ml vode. Neka se kuha oko 20 minuta.
Nakon toga ulijte mlijeko u otopinu i ostavite još minuta tj. 5-6 minuta. Zatim po volji zalijte vrhnjem za kuhanje.
Ulijte vodu u lonac i pustite da prokuha, a zatim dodajte cvjetaču izlomljenu na manje komade. Začinite i prelijte s još 600 ml vode. Neka se kuha oko 20 minuta. U smjesu dodajte mlijeko, promiješajte i ostavite da kuha još 5-6 minuta. Na kraju po potrebi dodati vrhnje za kuhanje.
Za ukusno jelo pomiješajte oko 900 ml vode, 150 ml mlijeka i začinjenu mješavinu koja uključuje sol, papar i ostale začine. Dodati vrhnje za kuhanje po ukusu.
KAKO KUHATI NAJUKLASNIJU CVJETAČU?
Na ulju propirjajte sitno nasjeckani luk dok ne postane proziran pa u smjesu dodajte pšeničnu krupicu. Na kraju u tavu naribati mrkvu.
Započnite laganim miješanjem 300 ml vode u posudu za kuhanje. Kratko prokuhajte i dodajte cvjetaču narezavši je na manje komade. Smjesu začinite i prelijte s još 600 ml vode. Neka se kuha oko 20 minuta.
Zatim ulijte mlijeko u smjesu i pustite da kuha još 5-6 minuta. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje po potrebi.