Recept za Ukusni Desert sa Čokoladom i Vanilom
Potrebni sastojci:
Za čokoladni sloj:
- 1 litra mlijeka
- 1 pakovanje čokoladnog pudinga
- 8 kašika šećera
- 100 g tamne čokolade (izlomljene)
- 150 g mljevenog keksa
Za vanilin sloj:
- 1 litra mlijeka
- 1 pakovanje vanilin pudinga
- 8 kašika šećera
- 100 g bele čokolade (izlomljene)
- 150 g kokosa
Za dekoraciju:
- 12 mančmeloua
- 500 ml slatke pavlake
- Kakao prah (po želji)
Priprema:
- Čokoladni sloj:
- U šerpu sipajte mlijeko, dodajte čokoladni puding i šećer, pa sve dobro promiješajte. Kuvajte na umerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne.
- Dok je još vruće, dodajte izlomljenu tamnu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne rastopi.
- U smjesu umešajte mljeveni keks i sve dobro sjedinite.
- Prelijte ovu smjesu u kalup prečnika 24 cm.
- Vanilin sloj:
- Ponovite postupak sa mlijekom, pudingom od vanile i šećerom. Kuvajte na umerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne.
- Dok je još vruće, dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne rastopi.
- Umešajte kokos i sve dobro sjedinite.
- Prelijte ovu smjesu preko čokoladnog sloja u kalup i ravnomerno rasporedite.
- Dekoracija:
- Na vrhu torte rasporedite mančmeloue.
- Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete gust šlag i ravnomerno je rasporedite preko torte. Poravnajte površinu.
- Po želji, pospite kakao prahom.
- Hlađenje:
- Tortu ostavite u frižideru oko 3 sata da se stegne. Nakon toga, vaša poslastica je spremna za uživanje!
Bonus: Hrskavi Štapići od Tikvica
Ovaj recept za hrskave štapiće od tikvica je odlična i zdravija alternativa prženim grickalicama. Štapići su pečeni, ne sadrže ulje ili masnoću, i savršeno se kombinuju sa ukusnim sosom od pavlake i belog luka.
Potrebni sastojci:
Za štapiće od tikvica:
- 2 tikvice (oko 700 g), narezane na štapiće
- 2/3 kašičice soli
- 1-2 jaja, umućena
- 4 kašike prezle
- 1 kašičica mljevenog bijelog luka
- Prstohvat mljevenog crnog bibera
- 1 kašičica mljevene paprike
- 0,5 kašičice origana
- 2 kašike brašna
Za sos:
- 4 kašike kisele pavlake
- 1 češanj bijelog luka, mljeven
- Par grančica kopra, sitno nasjeckanih
Priprema:
- Priprema tikvica:
- Zagrijte rernu na 220°C. Pleh obložite papirom za pečenje.
- Narežite tikvice na trake dužine oko 7-8 cm i debljine 1 cm. Posolite i ostavite da odstoje oko 10 minuta kako bi se odvodila vlaga. Osušite tikvice papirnim ubrusima.
- Premažite štapiće brašnom i otresite višak. Umočite ih u razmućeno jaje, pa u mješavinu prezle, mljevenog bijelog luka, crnog bibera, paprike i origana.
- Pečenje:
- Rasporedite premazane trakice tikvica u jednom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite u zagrijanoj rerni 20-25 minuta, okrećući na pola, dok ne porumene i postanu hrskave.
- Priprema sosa:
- U manjoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, mljeveni bijeli luk i seckani kopar. Dobro promiješajte.
- Posluživanje:
- Izvadite štapiće tikvica iz rerne i stavite ih na rešetku da se malo ohlade.
- Poslužite hrskave trakice tikvica sa sosom od kisele pavlake i bijelog luka.
Uživajte u ovim ukusnim i zdravim ljetnim poslasticama!
Preporučujemo