Recept za Ukusni Desert sa Čokoladom i Vanilom

Potrebni sastojci:

Za čokoladni sloj:

  • 1 litra mlijeka
  • 1 pakovanje čokoladnog pudinga
  • 8 kašika šećera
  • 100 g tamne čokolade (izlomljene)
  • 150 g mljevenog keksa

Za vanilin sloj:

  • 1 litra mlijeka
  • 1 pakovanje vanilin pudinga
  • 8 kašika šećera
  • 100 g bele čokolade (izlomljene)
  • 150 g kokosa

Za dekoraciju:

  • 12 mančmeloua
  • 500 ml slatke pavlake
  • Kakao prah (po želji)

Priprema:

  1. Čokoladni sloj:
    • U šerpu sipajte mlijeko, dodajte čokoladni puding i šećer, pa sve dobro promiješajte. Kuvajte na umerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne.
    • Dok je još vruće, dodajte izlomljenu tamnu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne rastopi.
    • U smjesu umešajte mljeveni keks i sve dobro sjedinite.
    • Prelijte ovu smjesu u kalup prečnika 24 cm.
  2. Vanilin sloj:
    • Ponovite postupak sa mlijekom, pudingom od vanile i šećerom. Kuvajte na umerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne.
    • Dok je još vruće, dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne rastopi.
    • Umešajte kokos i sve dobro sjedinite.
    • Prelijte ovu smjesu preko čokoladnog sloja u kalup i ravnomerno rasporedite.
  3. Dekoracija:
    • Na vrhu torte rasporedite mančmeloue.
    • Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete gust šlag i ravnomerno je rasporedite preko torte. Poravnajte površinu.
    • Po želji, pospite kakao prahom.
  4. Hlađenje:
    • Tortu ostavite u frižideru oko 3 sata da se stegne. Nakon toga, vaša poslastica je spremna za uživanje!

Bonus: Hrskavi Štapići od Tikvica

Ovaj recept za hrskave štapiće od tikvica je odlična i zdravija alternativa prženim grickalicama. Štapići su pečeni, ne sadrže ulje ili masnoću, i savršeno se kombinuju sa ukusnim sosom od pavlake i belog luka.

Potrebni sastojci:

Za štapiće od tikvica:

  • 2 tikvice (oko 700 g), narezane na štapiće
  • 2/3 kašičice soli
  • 1-2 jaja, umućena
  • 4 kašike prezle
  • 1 kašičica mljevenog bijelog luka
  • Prstohvat mljevenog crnog bibera
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 0,5 kašičice origana
  • 2 kašike brašna

Za sos:

  • 4 kašike kisele pavlake
  • 1 češanj bijelog luka, mljeven
  • Par grančica kopra, sitno nasjeckanih

Priprema:

  1. Priprema tikvica:
    • Zagrijte rernu na 220°C. Pleh obložite papirom za pečenje.
    • Narežite tikvice na trake dužine oko 7-8 cm i debljine 1 cm. Posolite i ostavite da odstoje oko 10 minuta kako bi se odvodila vlaga. Osušite tikvice papirnim ubrusima.
    • Premažite štapiće brašnom i otresite višak. Umočite ih u razmućeno jaje, pa u mješavinu prezle, mljevenog bijelog luka, crnog bibera, paprike i origana.
  2. Pečenje:
    • Rasporedite premazane trakice tikvica u jednom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
    • Pecite u zagrijanoj rerni 20-25 minuta, okrećući na pola, dok ne porumene i postanu hrskave.
  3. Priprema sosa:
    • U manjoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, mljeveni bijeli luk i seckani kopar. Dobro promiješajte.
  4. Posluživanje:
    • Izvadite štapiće tikvica iz rerne i stavite ih na rešetku da se malo ohlade.
    • Poslužite hrskave trakice tikvica sa sosom od kisele pavlake i bijelog luka.

Uživajte u ovim ukusnim i zdravim ljetnim poslasticama!

Preporučujemo