Kuhana riža je mekana, ravnomjerno začinjena i rahla, što osigurava da se ne lijepi za stijenke posude u kojoj se kuha. Iako se može činiti kao jednostavan zadatak, mnogi ljudi tijekom pripreme čine značajne pogreške. Predstavimo ispravan način kuhanja riže.

Uobičajene smjernice preporučuju omjer vode i riže od 2 šalice vode na svaku 1 šalicu riže dugog zrna. Međutim, ove smjernice mogu varirati ovisno o specifičnoj vrsti riže i načinu kuhanja. Najjednostavnije je misliti da je ova mjera dovoljna za kuhanje u poklopljenoj posudi u trenutku kada se sva voda upije. Savjeti za dobivanje savršene riže Za kuhanje riže koristite hladnu vodu.

  • Kad voda zavrije, smanjite vatru na najnižu razinu, pazeći da zdjela dobro zatvori. Važno je ne otvarati posudu do kraja kuhanja, a rižu za to vrijeme ne treba miješati. Za kuhanje uvijek koristite hladnu vodu.
  • Kuhanje riže – trajanje i načini pripreme. Za bijelu rižu dugog zrna, pomiješajte 2 šalice vode s 1 šalicom riže i kuhajte 15 minuta. Za srednje bijela zrna upotrijebite 1,5 šalicu vode i 1 šalicu riže te isto kuhajte 15 minuta. Ako se radi o kratkom bijelom zrnu, omjer je 1/4 šalice vode na 1 šalicu riže, a vrijeme kuhanja je 15 minuta.

Za srednja i duga gnijezda koristite 2 šalice plus 1/4 šalice vode i kuhajte 40 minuta. Svako zrno zahtijeva poseban način pripreme. Na fotografiji u prilogu detaljno su upute za pripremu riže: Profimedia. Važna je vrsta tableta koje uzimate. Riža dugog i srednjeg zrna pogodna je za slana jela, dok se riža kratkog zrna koristi za kaše i sutlijaš.

Rižu nekoliko puta temeljito isperite u hladnoj vodi iz slavine. Za one koji koriste izrazito tvrdu rižu dugog zrna ili smeđu rižu, preporuča se da je na neko vrijeme potopi u vodu. Stavite rižu u zdjelu, dobro začinite i dodajte dovoljno hladne vode. Nakon što voda zavrije, smanjite vatru na najnižu razinu, poklopite lonac i ne miješajte dok proces kuhanja ne završi.

Vodič za sprječavanje lijepljenja tijekom kuhanja: ključno je izbjegavati podizanje poklopca s lonca ili čak provjeravanje. Kod pripreme veće količine riže vrijeme kuhanja treba računati od trenutka kada se lonac poklopi.

Kada je proces kuhanja gotov, lonac maknite s vatre, ali ne otvarajte poklopac 5 do 10 minuta. Ova metoda pomaže da se preostala vodena para ravnomjerno rasporedi po riži kada se ohladi. Koristeći ovu metodu, tekstura riže će postati kremasta, ali ne previše mekana.

BONUS TEKST

Dok vježbe za oči neće poboljšati vid kod osoba s očnim bolestima poput katarakte, miopije ili makularne degeneracije, one mogu ublažiti naprezanje očiju kod ljudi koji većinu dana provode ispred ekrana. Evo kako izvoditi ove vježbe. Čest problem među ljudima koji cijeli dan rade ispred kompjutera je digitalno naprezanje očiju.

Ovo stanje može uzrokovati: Suhe oči, vizualni umor i zamagljen vid Glavobolje. Efekti digitalnog naprezanja očiju mogu se ublažiti praktikovanjem nekih jednostavnih vježbi. Preusmjerite fokus Ovu vježbu treba raditi dok sjedite kako biste se mogli fokusirati. Postavite kažiprst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na oči. Postepeno odmičite prste od lica, zadržavajući fokus.

Odvojite trenutak da se zagledate u daljinu. Fokusirajte se na ispružene prste i postepeno ih vraćajte svojim očima. Pomjerite oči i fokusirajte se na udaljene objekte. Izvođenje vježbi fokusiranja može ublažiti naprezanje očiju.

Preporučujemo