Ovaj mineral je poznat po svojoj sposobnosti da smanji tonus krvnih sudova i krvni pritisak. Oni kontrolišu nivo šećera u krvi. Brojne studije pokazuju da grožđice mogu pomoći u smanjenju inzulina nakon obroka, što može biti rizik za osobe s dijabetesom. Podržavaju stabilnu apsorpciju šećera u tijelu i pomažu u regulaciji njegovog nivoa, što je od vitalnog značaja za osobe s bilo kojom vrstom dijabetesa.

Osim toga, grožđice stimuliraju oslobađanje leptina i grelina, hormona koji pomažu u stvaranju osjećaja sitosti, čime se smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava pridržavanje prehrane. Zaštitite svoj vid. Grožđice su korisne za održavanje zdravog vida zbog svojih polifenolnih fitonutrijenata. Ovi spojevi štite od oštećenja slobodnih radikala i pomažu u sprječavanju problema kao što su makularna degeneracija, gubitak vida i katarakta.

  • Kurkuma – Prirodno blago prepuno brojnih zdravstvenih prednosti. Često se naziva „zlatom prirode“, kurkuma se vekovima smatra moćnim začinom sa izuzetnim zdravstvenim prednostima. Njegova primjena seže dalje od kulinarske upotrebe do tradicionalne medicine, pokazujući pozitivne učinke na fizičko i mentalno zdravlje.


Kurkumin, ključni spoj u kurkumi, poznat je po svojim snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, što kurkumu čini pravim čudom prirode. Zdravstvene prednosti kurkume Poboljšava raspoloženje i ublažava stres Kurkumin pomaže u povećanju nivoa serotonina i dopamina, neurotransmitera povezanih sa pozitivnim emocijama.

  • Konzistentno uzimanje može pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije. Sprječava kardiovaskularne bolesti Kurkuma pomaže u smanjenju vjerojatnosti stvaranja krvnih ugrušaka i štiti srce od upale. Osim toga, pomaže u kontroli krvnog pritiska i snižavanju nivoa lošeg holesterola.

Istraživanja pokazuju da kurkumin može pomoći u usporavanju rasta stanica raka i spriječiti njihovo napredovanje, posebno u slučaju raka bubrega, dojke i debelog crijeva. Kurkumin povećava nivo neurotrofnog faktora koji potiče iz mozga (BDNF), koji pomaže u regeneraciji neurona i može smanjiti rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Podrška probavi Kurkuma stimulira proizvodnju žuči, pomaže probavni proces i pomaže u smanjenju nadutosti.


Njegova protuupalna svojstva su korisna za stanja kao što su ulcerozni kolitis i sindrom iritabilnog crijeva. Uključite kurkumu u svoj svakodnevni život Jedan od najčešćih načina korištenja kurkume je u čaju ili piću. Veoma popularan recept je da se kašičica kurkume pomeša sa šoljom toplog mleka, koje se zove “zlatno mleko”. Osim toga, čaj od kurkume može se poboljšati dodatkom cimeta, limunovog soka, meda i kokosovog ulja kako bi se poboljšala njegova ljekovita svojstva.

Kurkuma poboljšava okus raznih jela, uključujući supe, variva, rižoto i smoothie. Dodavanjem prstohvata crnog bibera možete povećati apsorpciju kurkumina, čime se povećava njegova efikasnost. Ko treba da pazi na kurkumu? Dok je kurkuma općenito sigurna za većinu ljudi, određene grupe bi je trebale koristiti s oprezom: Žene koje su trudne ili doje: Kurkuma ima potencijal da stimulira kontrakcije materice i utiče na trudnoću.

Preporučujemo