Kao čaj, bagrem se koristi za ublažavanje reume i zubobolje, a služi i kao efikasan antiseptik. Također smanjuje povećanje lučenja želučane kiseline i pomaže u liječenju migrene, gastritisa, žgaravice i čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.


Čaj od bagrema se pravi tako što se jedna kašičica osušenih cvetova prelije sa dva decilitra ključale vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim procijedite i pijte jednu do tri šoljice dnevno.

Bagrem zauzima važno mjesto u homeopatiji jer pomaže u liječenju hiperacidnosti, noćne žgaravice, migrene i upale facijalnog živca.

Bagremove cvjetove možete umočiti u tijesto za palačinke i pržiti na ulju kako biste napravili ukusno jelo.

Med za djecu
Bagremov med je veoma cenjen u Evropi. Ima bistru tečnu konzistenciju i lagan je, što ga čini idealnim za djecu stariju od godinu dana. Preporučuje se djeci zbog svoje blage prirode, a odraslima zbog umirujućeg djelovanja, koji suzbija stres i nesanicu. Ovo je jedan od najbistrijih i najukusnijih medova, za kristalizaciju mu je potrebno tri godine. Ako dođe do glikacije i postane mutna, bijela i zrnasta, jednostavno potopite teglu u toplu vodu da vratite med u tekuće stanje.
Bagrem cvjeta od aprila do kraja maja, pa čak i do juna.

Svježe prženi cvjetovi bagrema su bijeli i mirisni, bogati nektarom i ukusni. U narodnoj medicini cvjetovi se beru prije nego što se otvore, a listovi su najbolji kada su mladi. Za ublažavanje simptoma prehlade i kašlja preporučuje se piti čaj od suvog cvijeća.

Svježe mahune i sjemenke bagrema su bogate proteinima, ugljikohidratima i mastima.

Upozorenje na toksičnost
Treba biti oprezan kada koristite određene dijelove drveta bagrema jer su sastojci kao što su crvendać, crvendać, robinin i akvamazin toksični. Staru koru, zrelo lišće i sirovo sjeme ne treba koristiti.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo