Da biste osigurali optimalnu apsorpciju hranljivih sastojaka meda, važno je znati kako ga konzumirati. Med je bogat esencijalnim vitaminima, mineralima i aminokiselinama koje podržavaju zdravo funkcioniranje naših stanica.
Kada se uzima na prazan želudac, daje energiju potrebnu za cijeli dan. Međutim, Pavle Andelković iz Saveza pčelara Beograda upozorava da većina ljudi greši u pristupu.
Prema njegovim riječima, med je bogat sa oko 20 vrsta aminokiselina i čak 48 vrsta vitamina. Da bi se korisne komponente meda lakše apsorbirale, preporučuje se da se otapa u ustima. Kada je med u tečnom obliku, ima veću specifičnu težinu, što ga čini izazovnim za konzumiranje na prazan želudac jer se može brzo progutati i osjetiti u želucu. Stoga preporučuje konzumaciju čvrstog meda.
Prema rečima Pavla Anđelkovića, med se može jesti kao hrana nakon kristalizacije, kao hleb koji treba da se žvaće.
Ne treba ga odmah progutati jer je čvrst i treba ga držati u ustima što je duže moguće. Kada se topi u ustima, nema problema. Ako se nekome ne sviđa ukus meda, možete ga rastvoriti u toploj vodi i pojesti. Na taj način želudac apsorbira sve potrebne sastojke. Anđelković ističe da med ima brojne zdravstvene prednosti.
Med je sveobuhvatan i sadrži sve potrebne hranljive materije. Dodavanje nektara dodatno povećava njegovu nutritivnu vrijednost, čineći ga održivim izvorom hrane. Kroz istoriju moje porodice, med je bio osnovna namirnica u našoj ishrani. Kao ponosni roditelji dva sina i šestoro unučadi, uvijek imamo med u svom domu, prepoznajući njegove brojne zdravstvene prednosti. Med ne samo da sprečava mnoge bolesti već i štiti organizam od infekcija.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela:
„Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “.
Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.