Najbolji način kuhanja pirinča kako bi se osiguralo da nije ni kašasta ni ljepljiva uključuje ključni korak koji se često zanemaruje.

  • Iako se proces pripreme riže može činiti jednostavnim, važno je uzeti u obzir nekoliko važnih faktora.

Za pahuljastu, ukusnu rižu, pogledajte sljedeće savjete koji će vas voditi u kuhanju savršenog pirinča.

Odnos vode i pirinča i vreme kuvanja imaju veliki uticaj na to koliko se pirinač kuva. Prekomjerno kuhanje riže će rezultirati kašastom teksturom, dok će pirinač nedovoljno kuhati zadržati pjeskastu konzistenciju. Odgovarajući omjer vode i riže ovisi o specifičnoj vrsti riže koja se koristi.

  • Za pripremu bijelog pirinča dugog zrna pomiješajte 200 g pirinča sa 500 ml vode. Za bijeli pirinač kratkog zrna, za 200 g pirinča potrebno je 300 ml vode.

Za pripremu 200 g smeđeg pirinča potrebno je ukupno 430 ml vode.
Važan korak u pripremi pirinča koji se često zanemaruje je ispiranje pirinča prije kuhanja. Ovaj proces pomaže u uklanjanju viška škroba koji može uzrokovati lijepljenje tokom kuhanja. Ispiranje riže u loncu je bolje od korištenja cjedila jer omogućava opsežnije čišćenje. Protresanjem zrna i mućkanjem vode u loncu efikasno se uklanjaju skrob i sve preostale nečistoće. Za najbolje rezultate dovoljno je oprati pirinač tri puta.

  • Postupak pripreme kuvanja:

Na svakih 200 grama pirinča u šerpu dodajte odgovarajuću količinu vode i prstohvat soli. Stavite smjesu da proključa, a zatim smanjite vatru i poklopite.

Održavajte nisku temperaturu dok držite poklopac otvoren. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti riže koja se koristi.

Za bijeli pirinač dugog zrna trebat će 18 do 20 minuta, a za bijeli pirinač kratkog zrna 15 do 18 minuta.

Smeđem pirinču potrebno je 40 do 45 minuta kuvanja. Nakon što je kuhana, preporučuje se da pirinač kuhate na pari pokrivenu dodatnih 5 do 10 minuta kako bi se dodatno kuhala i dobila savršenu pahuljastu teksturu.

BONUS TEKST

Kristina Gagarkina često razmišlja o svojoj impulzivnoj odluci da se uda za turskog biznismena koji je sada u zatvoru, ostavljajući je da sama brine o svojih 22 djece. Porodica 26. avgust 2024. – 11:36 Autor: Vanja Mileković Kristina se udala za imućnog Turčina i rodila 22 djece. On je trenutno u zatvoru i ona se moli Bogu da što prije napusti ovaj svijet.

Romansa Christine i Galipa Ozturka počela je na odmoru prije više od pet godina. Kristina je u to vrijeme tek završila proceduru razvoda i odlučila otići na plažu da se opusti i ostavi kćerku na brigu porodici. Tokom tog bijega upoznala je milijardera Galipa Ozturka. Tajkun, koji je u svojim kasnim 50-im, proveo je više od decenije u Gruziji, gdje je izgradio uspješno poslovno carstvo koje je uključivalo nekoliko uspješnih hotela.

Kada je upoznao Christinu, već je bio oženjen ženom iz Kine, istih godina kao i Christina. Jedan otac Turčin, Kineskinja, imao je šestoro djece. Ali to ga nije spriječilo da napusti porodicu i potpuno se posveti svojoj mladoj novoj supruzi Christini. “Ozturk je primijetio da je upravo ona žena koju je tražio, pravi brušeni dijamant, i odmah je prepoznao čistoću njenog srca.

Kristina je rekla: “Čim smo se vjenčali, mužu sam izrazila želju za velikom porodicom, a zapravo za vlastitim rasadnikom. On je moje želje uzeo k srcu i dao mi veliku porodicu i svoj privatni vrtić. Samo mjesec dana nakon toga Njihov prvi susret, Cristina i Galip su se vjenčali, sa ciljem da imaju 105 djece.

Galip je preuzeo vođenje agencije, birajući surogat majke i osiguravajući da ispune sve potrebne uslove. Kristina je 2020. godine preko surogat majke rodila njihovog prvog sina, kao i biološko dijete. Zbog rastućih potreba porodice, porodica Ozturk uložila je oko 168.000 € u surogat majku i dodatnih 90.000 € u dadilju i domaćicu.

Od 2023. godine porodica turskog milijardera ima 22 djece, od kojih su sva inspirirana očevim fotografijama i slikama. Cristina priznaje da nosi više šešira u vrtiću, ne samo kao učiteljica, već i kao računovođa i supervizor, upravljajući plaćanjima dadilja, organiziranjem obroka, dogovaranjem vakcinacije i još mnogo toga.

Preporučujemo