Ako primijetite da se bubuljice pojavljuju u području oko očiju preko noći, važno je poduzeti hitne mjere kako biste izbjegli pogoršanje stanja.
Važno je izbjegavati bockanje ili pritiskanje bubuljica, jer to nosi veći rizik od komplikacija od normalnih bubuljica.
Razlog je taj što se infekcija lako može proširiti na druge dijelove očnih kapaka i okolne kože, pa čak i na očnu duplju, a moguće i na mozak, izazivajući ozbiljne posljedice.
Kuvana jaja: Kada su kuvana, umotajte tvrdo kuvana jaja u čistu krpu i stavite ih na kapke.
Ostavite da djeluje što je duže moguće, najmanje 15 minuta, dok ne primijetite poboljšanje ili dok se na površini jaja ne pojave žuto-bijele čestice. Ponovite ovaj postupak ako je potrebno, jer jaja duže zadržavaju toplinu i pomažu u zacjeljivanju.
- Krompir: Krompir se koristi u liječenju ove bolesti zbog svojih protuupalnih svojstava. Krompir operite, ogulite i isecite na tanke krugove i stavite direktno na upaljeni kapak.
Možete ga i izribati, staviti u gazu, a zatim nanijeti na zahvaćeno područje.
Bjelanjke: Bijelo jaje je korisno kao kućni lijek za liječenje bolesti. Nanesite ga na čistu pamučnu krpu i nanesite na oči. Ostavite da djeluje 20 minuta, a zatim isperite.
- Krastavac: Ako vam prijašnja rješenja nisu odgovarala, isprobajte terapiju krastavcima. Svježe narezani kolutići krastavca bogati su vitaminima K, C, B1, kalijem i biotinom, koji mogu ublažiti iritaciju i smanjiti osjećaj peckanja kada se nanose više puta.
ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje
Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.
Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.