Želite li vrhunsku berbu krastavaca? Isprobajte ovaj jednostavan trik da vaši krastavci bolje i brže rastu.

Kada primijetite da vaši krastavci počinju da donose plodove, možete upotrijebiti hranljivu otopinu kako biste ih potaknuli da daju više ploda. Sve što trebate su mlijeko i voda.

Za ovaj jednostavan recept potrebna su samo dva sastojka:

Mlijeko (može koristiti nisko-masno)
vode


Preporučeni omjer je 1 litar mlijeka na 10 litara vode. Ako koristite ledeno mlijeko, preporučljivo je prvo sipati toplu vodu jer krastavci ne vole niske temperature.

Priprema rastvora: Mleko i vodu dobro pomešati u kanti.
Primjena: Nanesite smjesu na korijenje krastavca.

Mleko je veoma hranljivo i sadrži sastojke pogodne za biljke, uključujući:

Kalijum
kalcijum
magnezijum

Osim toga, mliječna kiselina sprječava gljivične bolesti i sintetizira važne vitamine i bioaktivne tvari potrebne za rast biljaka. Mlijeko također poboljšava kvalitet tla.

Uputstvo za upotrebu
Odnos: 1 litar mleka na 10 litara vode.
Vrijeme đubriva: Gnojivo je najbolje primijeniti ujutro ili uveče.
Doziranje: Sipati 1 litar rastvora u koren biljke.

Molimo pridržavajte se preporučene doze kako biste spriječili negativne efekte na pH tla. Previše koncentrirana otopina će prije ometati nego promovirati zdrav rast krastavca.

Pružite svojim krastavcima dodatnu njegu i uživajte u ranijoj, bogatijoj berbi!

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo