Žir – zaboravljeno, ali izuzetno korisno voće hrasta
Priroda nas svakodnevno iznenađuje svojim lekovitim darovima, od kojih se često zanemaruje žir. Iako o hrastu najčešće razmišljamo kao o drvetu koje donosi plodove u jesen, žir je zapravo vrlo moćan saveznik našeg zdravlja. U narodnoj medicini koristi se vekovima, a u poslednje vreme sve se više istražuju njena posebna svojstva. U ovom članku ćemo vam reći o zdravstvenim prednostima žira, kao i o načinima pripreme napitaka od ovog nedovoljno cijenjenog čuda prirode.


Ljekovita svojstva žira
Žir je bogat hranljivim materijama i njihova lekovita vrednost se ne može potceniti. Žir sadrži tanine, skrob, proteine, masti i minerale kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Osim toga, žir je odličan izvor vitamina B6, koji je neophodan za funkciju nervnog sistema i održavanje zdrave kože. Ovo voće se sve više koristi za poboljšanje ukupnog zdravlja i održavanje vitalnosti.

Žir je posebno koristan za regulaciju funkcije štitne žlijezde, jer napitci od žira mogu pomoći u balansiranju proizvodnje hormona. Osim toga, kafa od žira koristi se za poboljšanje broja krvnih stanica, liječenje anemije i ublažavanje bolova u zglobovima. Žene starije od 40 godina i one sa problemima menstrualnog ciklusa mogu posebno imati koristi od ovog napitka.

Kako pripremiti napitak od žira
Priprema napitka od žira nije zahtjevna, ali zahtijeva malo strpljenja. Prije nego što počnete, morate pripremiti i pohraniti mljeveni žir. Evo kako da pripremite ovaj zdravi napitak:

  • Sakupite žir – sakupite zrelo voće u jesen kada žir prirodno pada sa hrastova. Birajte samo zdravo, neoštećeno voće.
  • Guljenje žira – Da biste lakše ogulili žir, možete ostaviti žir u vodi preko noći. Nakon toga skinite tvrdu vanjsku ljusku.
  • Sušenje i mlevenje – Oguljeni žir treba sušiti u suvom i provetrenom prostoru. Kada se potpuno osuši, sameljite ga u blenderu ili mlinu za kafu dok ne dobijete prah koji podsjeća na mljevenu kafu.
  • Pržite mljeveni žir – Prije pripreme napitka, propržite kašičicu mljevenog žira u suvom tiganju ili loncu. To će poboljšati okus i smanjiti gorčinu.
  • Priprema napitka – Pržene žireve preliti sa 1 dcl vrele vode i dinstati oko 10 minuta. Nakon toga napitak procijedite.
  • Odaberite svoje dodatke – po želji možete dodati šećer, med ili mlijeko kako biste poboljšali okus.

Kako i kada piti napitke od žira
Preporučuje se piti jedno piće dnevno, najbolje ujutro ili prije jela. Redovna konzumacija može pomoći u regulaciji rada štitne žlijezde i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Kafa od žira takođe može biti odlična alternativa običnoj kafi jer ne sadrži kofein, što je savršeno za one koji žele da smanje unos kofeina, ali ipak uživaju u toplom napitku.
Druge zdravstvene prednosti napitka od žira
Osim što su izuzetno korisni za vašu štitnu žlijezdu, napitci od žira imaju i mnoge druge prednosti:

Poboljšava probavu – Zbog visokog sadržaja vlakana, ovo piće može poboljšati probavu i smanjiti plinove.

Jača imuni sistem – Vitamini i minerali u žiru pomažu u jačanju imunološkog sistema i povećavaju otpornost organizma na infekcije.
Pomaže u liječenju anemije – Žir je bogat gvožđem i prirodni je lijek za anemiju.
Ublažava bolove u zglobovima – Redovna konzumacija ovog napitka može pomoći u ublažavanju bolova uzrokovanih artritisom i drugim upalnim stanjima.

Preporučujemo