Na Balkanu većina obitelji još uvijek vjeruje u pripremu tradicionalnih domaćih jela, koja se često prenose s koljena na koljeno. Iako sve više ljudi koristi usluge dostave hrane, mnogi još uvijek vole kuhati kod kuće i smatraju da ništa ne može zamijeniti obrok pripremljen kod kuće.

Međutim, s vremenom stari kuhinjski uređaji poput lonaca i tava mogu pokazivati ​​znakove istrošenosti. Vjerojatno svako kućanstvo ima barem jedan lonac ili tavu koji su izgrebani i pokazuju znakove istrošenosti, no umjesto da ih bace, mnogi ih ipak odluče koristiti jer su pristupačni i dovoljni za svakodnevne obroke.

  • Kako popraviti polomljene lonce i tave
    Zamislite da godinama koristite svoju omiljenu tavu i primijetite da se hrana počinje lijepiti za dno ili da je površina premaza izgrebana i oštećena. Možda se pitate: Može li se to popraviti? Odgovor je da uz nekoliko jednostavnih savjeta možete produžiti život svojih starih spremnika i učiniti ih korisnima.

Prvo morate temeljito očistiti zdjelu mekom spužvom prije bilo kakvih popravaka. Izbjegavajte grube četke jer mogu dodatno oštetiti površinu zdjele. Ako je vaša tava od lijevanog željeza, postoji jednostavan način da je vratite u izvorni oblik jednostavnom upotrebom kuhinjske soli.

  • Na suhi tanjur stavite tanak sloj soli.
  • Lagano zagrijte na laganoj vatri.
  • Kada sol počne smeđiti (slično kao šećer u prahu), izvadite je iz posude.
  • Očistite dno zdjele papirnatim ručnicima.
  • Proces traje samo nekoliko minuta, a rezultati su vidljivi odmah. Ova je tehnika brz, jeftin i prirodan način za produljenje vijeka trajanja kuhinjskog posuđa, a odlična je i za kućne biljke jer sol pomaže u čišćenju i održavanju tla.

Spriječite buduća oštećenja i održavanje posuđa
Kako biste zaštitili svoje posuđe od budućih oštećenja, važno je slijediti nekoliko jednostavnih savjeta:

Koristite drvenu ili silikonsku lopaticu kada miješate hranu u loncu. Metalne varijante mogu lako oštetiti neprianjajući premaz.
Ako primijetite da se premaz na tavi počinje ljuštiti ili zgušnjavati, vrijeme je da ga zamijenite.
Tamne mrlje na dnu posude također su znak da je posuda previše oštećena da bi bila sigurna za daljnju upotrebu.


Kada treba zamijeniti tavu ili lonac?
Iako se neki ljudi trude zadržati svoje posuđe što je duže moguće, postoje jasni znakovi da je vrijeme da ga zamijene:

Zadebljanje i ljuštenje premaza – Ako se premaz na tavi počne ljuštiti, to može dovesti do loših rezultata kuhanja jer se hrana počne lijepiti i proces kuhanja postaje teži.

Crne mrlje – Ove mrlje mogu značiti da je posuda premašila maksimalnu vrijednost jer je premaz potpuno oštećen.
Zdravstveni rizici – Oštećenje teflonskog premaza koji se koristi u tavama s neprijanjajućim premazom može biti štetno za zdravlje jer se prilikom struganja oslobađaju otrovne tvari. Zato je važno zamijeniti pribor za jelo kada je premaz ozbiljno oštećen.

Preporučujemo