Na Balkanu većina porodica još uvijek priprema tradicionalna domaća jela, iako usluge dostave obroka sve više dolaze i na naše prostore. Vremenom, domaćice zavole svoje omiljene šerpe i tiganje, ali te lonce i tiganje mogu da trpe i habanje. Većina nas vjerovatno ima barem jedan izgreban tiganj u kuhinji koji se ustručavamo baciti. Na kraju krajeva, čini se da su pristupačne stvari uobičajene za mnoge domove dovoljne.


Uz pomoć portala przyslijprzepis pokazat ćemo kako je lako podmladiti stari lonac i, što je još važnije, ponovo ga učiniti funkcionalnim. Jeste li ikada primijetili da svaki put kada koristite svoje stare tiganje, one se sve više lijepe za hranu? Možda se pitate može li se oštećena posuda popraviti i je li sigurna za korištenje. Rješenje je jednostavno i potrebno je samo dvije minute da pronađete jeftine i lako dostupne artikle.

  • Koji je način da se to postigne? Čitajte dalje i ne zaboravite isprobati naše provjerene metode. Kako popraviti oštećenu posudu? Iako se teška prljavština i mrlje obično mogu izribati grubom spužvom ili žičanom četkom, ove metode mogu oštetiti površinu lonca. Za brzu i ekonomičnu popravku posude od lijevanog željeza bit će dovoljna obična kuhinjska sol. Prije upotrebe, dobro očistite posudu mekom spužvom i obrišite do suha.

Počnite tako što stavite tanak sloj soli u suhu šerpu i lagano zagrijte na laganoj vatri. Kada sol počne da postaje smeđa i poprimi boju sličnu onoj šećerne trske, možete je izvaditi iz posude i obrisati dno papirnatim ubrusom. Proces je brz, a rezultati su trenutni. Upotreba soli za pečenje odličan je prirodan način da produžite vijek trajanja vašeg posuđa. Ova metoda je također korisna za biljke u saksiji.

  • Kako biste spriječili nove ogrebotine na posudi u budućnosti, obavezno koristite drvenu ili silikonsku lopaticu za miješanje umjesto metalnog pribora. Kada biste trebali baciti stari rezervoar za vodu? Ako se pitate kada da izvadite iz tiganja, primijetite kada se premaz počne zgušnjavati i ljuštiti, to je jasan znak da je vrijeme za zamjenu. Također, ako se na dnu pojavljuju sve uočljivije crne mrlje, najbolje je prestati koristiti posudu.

Oštećeni PTFE premaz može biti opasan po zdravlje. Ključno je imati efikasan način da spriječite da se hrana trajno zalijepi za površinu tiganja, a mnogi od nas vjerovatno imaju barem jednu neljepljivu posudu u kuhinji. Ovo posuđe je vrlo korisno za pripremu naših omiljenih jela, čija je glavna prednost što se zahvaljujući neljepljivom premazu može značajno smanjiti upotreba masti.

Preporučujemo