Nedavno je inspektor za hranu dao intervju.U tom intervjuu on je otkrio kakve bi se namirnice trebale izbjegavati jer ta hrana i nije baš dobra za kupovinu.Pogotovo ne u supermarketu.

Postoje i inspektori hrane čiji je zadatak da ispitaju i da na neki način osiguraju namirnice (hranu) koju mi konzumiramo.Potrebno je i da su uslovi u kojima se vrši priprema ove hrane optimalni. Insepktori naime slijede smjernice koju su postavljene od strane Uprave za hranu i lijekove (FDA) u različitim fazama procesa povezanih s hranom.Ti se procesi kreću od kako se hrana nabavi dok se oni ne distributiraju,da bi se na taj način održali standari koji su obavezni da pripaze na javno zdravlje.

 

 

Prema izvještaju britanskog “Mirror”-a, jedan od inspektora podijelio je koje namirnice uvijek izbjegava prilikom kupovine hrane u supermarketu.Na vrhu njihove liste je nepasterizirano mlijeko, poznato i kao sirovo mlijeko. Za razliku od pasteriziranog mlijeka, koje se podvrgava procesu zagrijavanja radi uklanjanja patogena i produljenja roka trajanja, sirovo mlijeko ostaje u svom prirodnom stanju.

Svjesni su da nedostatak procesa pasterizacije zapravo predstavlja rizik za potrošaće.Razlog tome je činjenica da sirovo mlijeko zapravo sadržava neke bakterije kao što je to salmonela ili E.coli,naravno tu su i listerija,kao i bruceloza. Stručnjaci za sigurnost hrane općenito savjetuju da se izbjegava konzumiranje sirovog mlijeka zbog inherentnih rizika koji su s njim povezani.

 

 

DR. Brajan Kuok koji je zapravo prehrambeni tehničar,nedavno je izjavio za Daily Express da zapravo sirovo mlijeko ima i neke određene zdravstvene prednosti.Međutim te prednosti nisu vrijedne rizika,jer sirovo mlijeko sadrži mnoge patogene koji su inače opasni ,tim više ako dolaze izravno iz pogona za preradu.

Klice kao što su klice rotkvice, lucerne i djeteline predstavljaju izazove u pogledu sigurnosti hrane. Iako su klice često smatrane hranjivim dodatkom jelima, mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele.

Kao neki vid mjere predostrožnosti,kao preporuka potrošačima se savjetuje detaljno pranje klica prije nego što se konzumiraju i na taj način se postiže smanjenje mogućnosti oboljenja od hrane.

Prethodno narezani proizvodi, koji se često nalaze u trgovinama mješovite robe i supermarketima, također izazivaju zabrinutost u pogledu sigurnosti hrane. Osim toga, prethodno narezane dinje su posebno osjetljive na rast bakterija zbog svoje vlažne i porozne prirode, prenosi “Mirror”.

 

 

Salmoneloza je infektivna bolest koju uzrokuju bakterije iz roda Salmonella, a predstavlja jedan od najčešćih uzroka proljeva širom svijeta. Glavni način prijenosa salmonele je putem kontaminirane hrane. Iako većina infekcija prolazi bez potrebe za specifičnim liječenjem, određeni slučajevi mogu biti opasni po život.

Rod bakterija Salmonella, pripadnik porodice enterobakterija (Enterobacteriaceae), sastoji se od Gram-negativnih štapićastih bakterija koje mogu naseliti probavni sustav životinja i ljudi. U ovom rodu prepoznaju se dvije glavne vrste – Salmonella bongori i Salmonella enterica.

E.coli je inače redovna bakterija koja se nalazi u mokraćnom sistemu osoba.Ako je prevelika količina E.coli u mokraći,može iziazvati i upalu i brojne infekcije.Osim upala mokraćnih infekcija,mogu se javiti i druge upale,poput upale žuči,pluća,čak mogu izazvati i meningitis kod novorođenčadi.

Prvi opis ovog mikroorganizma potječe od znanstvenika Theodora Eschera 1885. godine, kada ga je izolirao iz stolice kod novorođenčadi.

Preporučujemo