Nema sumnje da je mozak najvažniji organ u ljudskom tijelu i odgovoran je za nadgledanje svih procesa koji se odvijaju u našem tijelu. Pamćenje igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu, pa ga je potrebno njegovati i održavati zdravim što je duže moguće.


U cilju očuvanja sećanja, Vladta Jerotić, ugledni naučnik iz Srbije, dala je važan predlog. On je naglasio da je uključivanje svakodnevne prakse učenja pjesama ili molitvi ključno za ovaj napor.

Ovaj pristup naglašava potrebu za stalnim stjecanjem novih znanja i vještina kako bi vaš um bio oštar. Osim toga, pored kognitivne aktivnosti, pravilna prehrana je ključna za održavanje optimalnog rada mozga. Vladeta Jerotić, ugledni srpski naučnik, sugeriše da se pamćenje može uspešno zadržati učenjem nove pesme ili molitve svakog dana.

  • Ova svakodnevna praksa naglašava važnost stalnog sticanja novih znanja i vještina kako bi vaš um bio oštar. Ipak, važno je shvatiti da je pravilna prehrana također ključni faktor u osiguravanju optimalne funkcije mozga. Masne ribe poput lososa, skuše, tunjevine i haringe bogate su omega-3 masnim kiselinama za koje se pokazalo da poboljšavaju kognitivne funkcije i smanjuju mogućnost razvoja demencije.

Istraživanja pokazuju da dodavanje masne ribe vašoj sedmičnoj prehrani može podržati optimalnu funkciju mozga. Esencijalna funkcija omega-3 masnih kiselina ključna je za održavanje zdravog mozga i nervnog sistema.

  • Prisustvo omega-3 masnih kiselina igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja ćelijskih membrana, jer su neophodne za održavanje integriteta i fluidnosti potrebne za optimalnu funkciju mozga. Ovi mehanizmi povećavaju efikasnost sinaptičkih veza, promovišu efikasnu komunikaciju između neurona i na kraju poboljšavaju interakcije između moždanih ćelija.

Sinteza i funkcija neurotransmitera podržani su njegovim djelovanjem, s posebnim naglaskom na pomoć u stvaranju ključnih neurotransmitera koji pomažu u upravljanju raspoloženjem i kognitivnim funkcijama.
Omega-3 masne kiseline pospješuju cirkulaciju u mozgu, osiguravajući pravilan protok kisika i esencijalnih nutrijenata, čime promiču optimalnu funkciju mozga. Ove supstance potiču razvoj moždanog tkiva i neophodne su za stimulaciju proizvodnje novih moždanih ćelija i održavanje zdravlja postojećeg tkiva.

Pomažu u poboljšanju kognitivnih funkcija i očuvanju pamćenja poboljšavajući različite aspekte kognicije, posebno pamćenja. Opsežna istraživanja pokazuju da dodavanje omega-3 masnih kiselina u ishranu može značajno smanjiti šanse za anksioznost i depresiju, čime se smanjuje pojava povezanih simptoma.

Uključivanje omega-3 masnih kiselina u vašu svakodnevnu prehranu može smanjiti vjerovatnoću razvoja demencije i raznih neurodegenerativnih bolesti, smanjujući time povezane rizike. Kako biste iskoristili kognitivne prednosti omega-3 masnih kiselina, preporučuje se da dodate masnu ribu u svoj sedmični meni. Evo nekoliko načina da to postignete: Pečenje lososa na roštilju je jednostavan zadatak koji se savršeno slaže sa zelenilom bogatim hranjivim tvarima poput brokule ili špinata.

Dodavanjem začinjenih sastojaka kao što su limun, beli luk i peršun tokom procesa pečenja, nutritivna vrednost skuše se značajno povećava, posebno u pogledu nivoa omega-3 masnih kiselina.

Ako tražite brz i jednostavan obrok, razmislite o spajanju salate od tunjevine s integralnim žitaricama. Dodavanje raznovrsnog povrća ovoj mješavini poboljšat će njihove zdravstvene prednosti i osigurati da se osjećate siti i zadovoljni. Ispecite haringe na ražnju sa svježim povrćem kako biste napravili ukusno i hranljivo jelo.

Preporučujemo