Sastojci
Recept predviđa ukupno 4 jaja i 250 ml jogurta.
Mjerenje ulja: 150 ml.
Veličina porcije od 150 ml mineralne vode.
Jedna jedinica praška za pecivo.
soli
Kore za pitu, težine 500 grama.
Količina svježeg sira težine između 500 i 600 grama.
Priprema
Pomiješajte sir, jogurt, vodu, ulje, prašak za pecivo i jaja. Sve sastojke dobro izmiješajte i po želji dodajte soli po ukusu.
Započnite tako što ćete dvije kore ostaviti sa strane, dok preostale kore zgnječite. U smjesu dodajte izmrvljene kore i sve dobro sjedinite. Pripremite tepsiju za gibanicu tako da je namažete uljem, pa u tepsiju pažljivo stavite jednu koru pazeći da rubovi prelaze preko stranica.
Na koru namazati fil, pa preko toga staviti drugu koru i na nju takođe malo fila. Stavite cijelu posudu u pećnicu na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Nakon što je gotova, gibanicu lagano poškropite vodom, ostavite da se malo ohladi i poslužite. Uživajte u jelu!