Danas smo odlučili pisati o savjetima poznatog doktora Predraga Nenadića koji je govorio na temu zdravlja. Navodi da se holesterol ne dobija od jaja, pečenja i slanine kako mnogi misle, a više o ovoj temi u nastavku.
Nenadić je priznati stručnjak poznat po svojim knjigama i dugogodišnjem iskustvu u oblasti zdravlja, a posebno je istaknut u savetovanju ljudi o zdravim navikama i pravilnoj ishrani. Iako je stekao obrazovanje na prestižnim svetskim univerzitetima, on često ističe da mnogi mitovi o hrani i zdravlju navode ljude da izbegavaju određene namirnice, često bez stvarne potrebe za tim. Jedan od najčešćih mitova koji je odlučio da opovrgne jeste strah od jaja i holesterola.
Mnogi ljudi veruju da konzumacija jaja može povećati nivo holesterola u krvi, što je, prema njegovim rečima, potpuna zabluda. Holesterol, smatra Nenadić, nije nešto što bi trebalo da izaziva strah. Naprotiv, on je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma, jer se od njega stvaraju mnogi važni hormoni i ćelijske opne. Problem nastaje tek kada imamo previše lošeg holesterola (LDL), koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Prema njegovim objašnjenjima, pravi uzrok problema sa holesterolom i jetrom nije masna hrana, već višak šećera u ishrani, koji se u telu pretvara u masne naslage.

- Nenadić objašnjava da je šećer glavni krivac za nakupljanje loših masti, a ne prirodne masti koje se nalaze u hrani.
- On naglašava važnost konzumacije masti u pravim količinama i od zdravih izvora, kao što su domaća mast, maslinovo ulje i hladno ceđena biljna ulja.
Pored toga, Nenadić upozorava na prekomerno konzumiranje ugljenih hidrata i rafinisanih šećera, kao i voća u velikim količinama, jer to može povećati trigliceride u organizmu. On savetuje balansiranu ishranu, koja je ključna za zdravlje i dugoročno dobrostanje. S obzirom na sve ove savete, Nenadić smatra da bi ljudi trebali izbegavati industrijske sokove i proizvode bogate fruktozom iz kukuruza, jer ta fruktoza nije ista kao ona koja se prirodno nalazi u voću. Industrijska fruktoza doprinosi nakupljanju masti i povećanju triglicerida, što može negativno uticati na zdravlje.
Kada je reč o zdravlju jetre i pročišćavanju organizma, Nenadić takođe ima konkretne preporuke. Prema njegovim savetima, voda je ključ za zdravlje jetre, a ona voli i unos biljnih vlakana. On savetuje konzumaciju biljnih čajeva i gorkih biljaka kao što su maslačak i koren čička, koji pomažu u detoksikaciji organizma i čišćenju jetre. Izbacivanje ugljenih hidrata i veštačkih šećera iz ishrane, tvrdi on, ključno je za detoksikaciju organizma i poboljšanje zdravlja jetre.

- Za zdravlje jetre, Nenadić preporučuje biljne čajeve, maslačak i koren čička, koji su prirodni načini za čišćenje organizma.
- Takođe, naglašava važnost izbegavanja prekomernog unosa ugljenih hidrata i veštačkih šećera, koji negativno utiču na funkcionisanje jetre.
Njegovo stručnost i pristup zdravlju redovno je istaknut u medijima. Portal „Novosti” često piše o njegovim savetima i njegovom pristupu zdravlju, dok je sajt „Blic” istakao značaj njegovih istraživanja u vezi sa ishranom. Prema „Kuriru”, Nenadić je priznat stručnjak čije savete i istraživanja često koriste ljudi koji žele da poboljšaju svoj način života i donesu pravu ishranu u svoje svakodnevne navike.
- Nenadić se stalno bavi edukacijom i podsticanjem ljudi da prepoznaju pravi uzrok svojih zdravstvenih problema i reše ih kroz pravilnu ishranu.
- Njegovi saveti nisu samo o hrani, već i o promenama u načinu života koje mogu dovesti do boljeg zdravlja i opšteg blagostanja.
Nenadić smatra da je važno da ljudi prestanu da veruju mitovima o zdravlju i da počnu da se fokusiraju na naučne činjenice i konkretne savete koji se zasnivaju na prirodnim i balansiranim pristupima ishrani.












