POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:

Za ajvar (crveni rog) skupite 4 kg paprike, 2 kg patlidžana, pola glavice češnjaka, veliku vezicu peršinova lista, 2 žličice soli, 4 žlice šećera, 250 ml ulja, 50 ml octa, i 2 feferona paprike.

UPUTSTVO ZA IZRADU PINĐURA:

Papriku ispecite na roštilju dok ne pougljeni, zatim joj skinite kožicu i narežite je na male, nepasirane komade. Na lagano zagrijanom ulju sjediniti kuglice sa sitno nasjeckanim češnjakom. Nastavite kuhati dok se rajčice ne raspadnu, a zatim dodajte nasjeckanu papriku i peršin.

Za optimalnu gustoću u loncu pomiješajte ocat, sol, šećer i feferone narezane na kockice i ostavite da lagano kuhaju otprilike sat vremena. Nakon što smjesa postigne željenu gustoću, nježno je ulijte u dobro zatvorene staklenke.

Po ovom receptu dobivamo oko 11 malih boca od po 3 dl, što je obično dovoljno za naše potrebe. Ako želite veću količinu, slobodno udvostručite sastojke.

BONUS:

TORTA IZ SNOVA…IZUZETAN KREMASTI UŽITAK BEZ PEČENJA.

Evo popisa sastojaka potrebnih za tortu:

– 400 g keksa – 300 g mljevenih plazma keksa – 350 ml soka od naranče iz tetrapaka – 3 paketića pudinga od vanilije – 6 žlica šećera – 750 ml mlijeka – 2 štapića margarina s okusom slatkog vrhnja – 500 g šećer u prahu – 20 banana prelivenih čokoladom – 5 banana – 300 g smjese za puding – 500 ml mlijeka ili vode za puding – Oko 300 ml mlijeka za namakanje kolačića.

KOJI SU KORACI ZA NAPRAVU TORTE IZ SNOVA?

Pripremu započnite stvaranjem prvog sloja, a to je umakanje biskvita u mlijeko zagrijano na odgovarajuću temperaturu. Nakon premazivanja kekse pažljivo poslažite u jedan sloj. Za svoj pladanj odlučio sam postaviti 8 redova po 3 piscota, pazeći da su ravnomjerno raspoređeni.

Za izradu drugog sloja obilno pokapajte sok od naranče preko mljevenog plazma keksa pazeći da bude dobro natopljen. U drugoj zdjeli snažno pomiješajte margarin i šećer u prahu dok se dobro ne sjedine. Ovu smjesu umiješajte u plazma keks i mutite dok se potpuno ne sjedini. Ravnomjerno rasporedite cijelu smjesu po sloju biskvita. Za treću koru uzeti čokoladne bananice i iseći ih po dužini, pa ih ređati na fil od plazma keksa.

Za izradu četvrtog sloja počnite s pripremom tri pudinga; skuhajte ih u 750 ml mlijeka i umiješajte šest žlica šećera. U drugoj zdjeli umutite jedan margarin sa 250 g šećera u prahu, pa tu smjesu umiješajte u ohlađeni puding. Polovicu ovog fila odvojite i premažite preko čokoladnih banana. Za peti red uzmite drugi red keksa koji ste umočili u mlako mlijeko i redajte.

Za koru VI ravnomjerno rasporedite preostalu polovicu nadjeva od pudinga po torti. Zatim, za sloj VII, narežite banane na kolutove i rasporedite ih po vrhu nadjeva. Da biste dovršili tortu, umutite smjesu s mlijekom ili vodom, pazeći da su cijela površina i stranice torte obložene. Na kraju tortu ukrasite po želji.

Kada poslužite ovu tortu, očekujte veliku i izdašnu krišku. Provjerite jesu li banane dovoljno zrele, jer svaka tvrdoća može predstavljati poteškoće prilikom rezanja. Ostavite kolač da se dobro ohladi prije nego što uživate u njegovoj slatkoći!

Preporučujemo