Ako ste ljubitelj Nutelle, nakon čitanja ovog recepta bit ćete zahvalni na uspomenama koje vam donosi, ali ćete se potpuno prebaciti na domaću verziju. Ovaj recept dolazi od Mari Levine, bivše obožavateljice Nutelle koja je odlučila napraviti svoj, zdraviji i jednako ukusan namaz.


Pripremni koraci:

1. Pečeni lješnjaci
Lešnike je potrebno pržiti kako bi produbili njihov ukus. Stavite ih u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 100°C oko 10-12 minuta, povremeno okrećući lim za pečenje. Budite oprezni jer lješnjaci mogu vrlo brzo preći od potpuno pečenog do zagorenog.

2. Uklonite ljusku
Kada se lješnjaci ohlade, stavite ih u činiju, prekrijte drugom posudom iste veličine i protresite dok se ljuske ne razdvoje. Ovaj savjet olakšava posao i uklanja ljuske jer mogu dati gorak okus namazu.

3. Prerada lješnjaka
Prebacite očišćene lješnjake u procesor za hranu ili blender velike snage. Tokom prerade, lješnjaci će proći kroz nekoliko faza – od sitnih komadića do kremaste mase – kako se ulja u njima oslobađaju. Ovaj proces traje otprilike 5 minuta.

4. Dodajte sastojke

U dobijenu kremastu masu dodati:

  • 1/3 šolje kakao praha,
  • 1 šolja šećera,
  • 2 kašike lješnikovog ulja (može se koristiti i biljno ulje),
  • 1 kašičica ekstrakta vanile,
  • 1/8 kašičice soli.
    Miksajte u procesoru dok ne dobijete glatku, homogenu smesu. Povremeno ostružite smjesu sa stranica posude ako je potrebno.

5. Uživajte u domaćem Nutella namazu
Prebacite namaz u tegle sa poklopcima. Domaći puter od kikirikija može se čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižideru do mesec dana. Poslužite ga na hljebu ili perecima ili uživajte kašikom direktno iz tegle!

Sastojci za 1,5 šolje domaćeg sosa od nutele:

2 šolje lešnika (240 g)
1 šolja šećera (120 g)
1/3 šolje kakao praha (40 g)
2 kašike lješnikovog ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
1/8 kašičice soli

Ovaj recept vam daje potpunu kontrolu nad sastojcima, tako da možete prilagoditi slatkoću i intenzitet okusa čokolade prema vlastitom ukusu. Jednom kada isprobate ovu verziju, teško ćete se vratiti na industrijsku verziju.

Zašto praviti domaći puter od kikirikija?
Domaći puter od kikirikija nije samo ukusan, već je i zdravija alternativa industrijskim proizvodima. Kada sami napravite čokoladni sos, imate potpunu kontrolu nad sastojcima. Možete smanjiti količinu šećera, odabrati kvalitetan kakao prah i koristiti prirodna ulja. Osim toga, izbjegavate aditive, konzervanse i palmino ulje koji se obično nalaze u verzijama kupljenim u trgovini.

Prednosti domaće verzije:

Prilagodljivi okusi: Ako volite bogatiji okus čokolade, dodajte još kakaa u prahu. Za one koji vole slađe, samo povećajte količinu šećera ili koristite prirodni zaslađivač poput meda ili javorovog sirupa.

BEZ LOŠIH SASTOJAKA: Domaća Nutella ne sadrži palmino ulje, veštačke arome ili konzervanse, što je čini zdravijom opcijom.

Preporučujemo