Za one koji traže prirodno rješenje za njegu kože ili da dodaju svježi miris svom prostoru, ovaj jednostavan recept koji koristi karanfilić u ulju za bebe može dati neočekivano impresivne rezultate.

Evo korak-po-korak vodiča o tome kako se pripremiti: Potrebne komponente su sljedeće:
Potrebno vam je 100ml alkohola,

Tačnije, 70% rastvor se može kupiti u apotekama,

i 20 karanfilića i

4 kašičice bebi ulja.

pripremiti:

Prvo pomiješajte alkohol i karanfilić u kompaktnoj staklenoj posudi ili boci. Ostavite smjesu da se macerira najmanje 24 sata kako bi se eterična ulja mogla izdvojiti iz karanfilića i pomiješati sa alkoholom. Ovo će osigurati čvrstu osnovu za naknadno miješanje. Nakon što ostavite karanfilić u alkoholu, potrebno je da odvojite čvrste čestice od tečnosti.

Uzmite svježu činiju i pomiješajte dječje ulje na bazi alkohola sa karanfilićem. Ovaj dodatak dječjem ulju ima dvostruku svrhu razrjeđivanja potentnosti alkohola i dodavanja mu mješavine umirujućih svojstava koja su posebno korisna za kožu.

Smjesa se može koristiti kao sprej za osvježavanje okoline i oslobađanje ugodnog mirisa, a istovremeno djeluje i kao repelent protiv insekata. Osim toga, može se koristiti za masažu problematičnih područja kože. Karanfilić ima korisna svojstva kao što su antibakterijska i protuupalna svojstva, što ih čini odličnim lijekom za manje iritacije kože.
Da bi se očuvala terapeutska svojstva mješavine, preporučuje se čuvanje u staklenoj boci na hladnom i tamnom mjestu. Ako imate osjetljivu kožu, ključno je provesti mali test prije upotrebe bilo kojeg proizvoda kako biste bili sigurni da nema nuspojava.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela: „Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru “Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade. Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena. Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo