Tijesto od svježeg sira
Ovo tijesto od svježeg sira je jednostavno za pripremu i savršeno za razne slatke ili slane kreacije. Od njega možete praviti kiflice, pogačice ili bilo koji drugi oblik peciva. Kombinacija sira, maslaca i jaja daje mu savršenu mekoću i bogat okus.
Sastojci:
- 250 g svježeg sira
- 120 g šećera
- 100 g maslaca
- 2 žumanjka
- Prstohvat soli
- 1/2 žličice vanilin šećera
- 300 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Priprema:
- Priprema smjese:
- U zdjeli pomiješajte svježi sir, šećer, maslac, žumanjke, prstohvat soli i vanilin šećer. Miješajte štapnim mikserom dok smjesa ne postane glatka i homogena.
- Dodavanje brašna:
- Dodajte brašno i prašak za pecivo te dobro izmiješajte dok ne dobijete mekano tijesto.
- Oblikovanje:
- Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova i oblikujte ih u loptice. Stavite ih u hladnjak da odstoje oko 13 minuta.
- Razvlačenje:
- Nakon što se tijesto ohladilo, uzimajte po jednu lopticu i razvaljajte je oklagijom na željenu debljinu.
Savjet: Ovo tijesto je univerzalno i može se koristiti za razne vrste peciva. Isprobajte različite oblike i nadjeve!
Hrskavi štapići od tikvica
Ovi štapići od tikvica su sjajna zdrava užina koja ne sadrži gluten i ima nizak udio ugljikohidrata. Lako ih možete pripremiti, a savršeno se slažu uz razne umake. Slijedite ovaj jednostavan recept za hrskave, siraste štapiće od tikvica.
Sastojci:
- 2 šalice nasjeckanih tikvica (čvrsto zbijenih)
- 1 veliko jaje
- 1/4 šalice bademovog brašna
- 4 unce nasjeckanog sira mozzarella (podijeljeno)
- 1/4 šalice nasjeckanog parmezana
- 1 žličica talijanskih začina
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice mljevenog bijelog papra
- 1 žlica otopljenog slanog maslaca
- 1 žlica sitno nasjeckanog peršina
Za umak:
- 200 g kiselog vrhnja
- 100 g jogurta
- Limunov sok po ukusu
- Nasjeckani peršin
- Crni papar i sol po ukusu
Priprema:
- Priprema tikvica:
- Ocijedite tikvice pritiskanjem u svježoj krpi ili kuhinjskoj krpi kako biste uklonili višak vlage. Trebat će vam oko 1 šalica ocijeđenih tikvica.
- Miješanje smjese:
- U zdjeli pomiješajte ocijeđene tikvice, jaje, polovicu naribanog sira mozzarella, bademovo brašno, parmezan, talijanske začine, sol i bijeli papar. Dobro izmiješajte.
- Oblikovanje štapića:
- Razvucite smjesu od tikvica na lim za pečenje obložen papirom, formirajući pravokutnik debljine oko 6 mm.
- Pečenje:
- Pećnicu zagrijte na 220°C (420°F) i pecite smjesu 15 minuta, dok ne postane zlatno smeđa.
- Dodavanje sira:
- Izvadite iz pećnice, preokrenite štapiće, premažite ih otopljenim maslacem i pospite preostalim sirom mozzarella i parmezanom. Vratite u pećnicu i pecite još 5 minuta, dok sir ne postane otopljen i zlatno smeđ.
- Priprema umaka:
- U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, jogurt, limunov sok, nasjeckani peršin, sol i papar.
- Posluživanje:
- Poslužite hrskave štapiće od tikvica uz umak i uživajte u ovom zdravom i ukusnom obroku.
Ova dva recepta, tijesto od svježeg sira i hrskavi štapići od tikvica, pružaju savršene opcije za brzi doručak, užinu ili prilog. Bilo da pripremate pecivo za porodicu ili zdrave štapiće od povrća, ova jela će vas oduševiti svojim jednostavnim, ali ukusnim sastojcima.