Sastojci

Za tijesto:

  • 2 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • 2 prstohvata soli
  • 4 žlice ulja
  • 1 žlica vrhnja (mileram)
  • 3 dl toplog mlijeka
  • 10 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
  • 500 g glatkog brašna

Za nadjev:

  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 dl kipućeg mlijeka
  • Sok od limuna (po želji)

Priprema

  1. Priprema tijesta:
    • U zdjeli razmutite žumanjke, šećer, sol, ulje i vrhnje dok ne dobijete homogenu smjesu.
    • Dodajte toplo mlijeko i kvasac (ako koristite svježi kvasac, prvo ga razmrvite).
    • Miješajte dok se kvasac potpuno ne otopi.
    • Postupno dodajte 300 g brašna, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
    • Pokrijte zdjelu i ostavite tijesto na toplom mjestu da se udvostruči.
  2. Dizanje tijesta:
    • Kada se tijesto udvostruči, dodajte preostalo brašno i ponovno ga pokrijte.
    • Ostavite tijesto da se diže još 15 minuta.
    • Premjestite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i lagano ga zamijesite.
    • Ako se tijesto lijepi, dodajte malo brašna, ali pazite da ne postane previše tvrdo.
    • Pokrijte tijesto toplom posudom i ostavite ga da se diže još 30 minuta.
  3. Priprema nadjeva:
    • U zdjeli pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer.
    • Zakuhajte mlijeko i postepeno ga dodajte smjesi oraha, miješajući dok ne dobijete gustu pastu.
    • Dodajte nekoliko kapi soka od limuna kako bi orašasti plodovi ostali svijetli.
    • Ostavite nadjev da se ohladi.
  4. Formiranje i pečenje:
    • Kada je tijesto spremno, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini.
    • Rasporedite nadjev po tijestu i ravnomjerno ga premažite.
    • Zarolajte tijesto u valjak. Po želji, prerežite ga po sredini kako biste dobili dvije štruce.
    • Prebacite štruce u namašćenu tepsiju (koristite maslac ili margarin).
    • Stavite tepsiju u hladnu pećnicu i uključite na 150-180°C.
    • Pecite oko 30-40 minuta. Kada se orehnjača počne rumeniti, pokrijte je aluminijskom folijom kako biste spriječili prekomjerno pečenje gornje kore.
    • Prilagodite vrijeme i temperaturu pečenja prema svojoj pećnici.
  5. Hlađenje i serviranje:
    • Nakon što je orehnjača pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite da se ohladi prije rezanja.
    • Poslužite orehnjaču toplu ili hladnu, uz čaj, kavu ili samostalno kao slatki desert.

Savjeti za Savršen Rezultat

  • Konzistencija tijesta: Tijesto treba biti mekano, ali ne ljepljivo. Ako je previše ljepljivo, dodajte malo brašna, ali pazite da ne pretjerate.
  • Strpljenje: Ostavite tijesto da se dovoljno dugo diže kako bi orehnjača bila mekana i prozračna.
  • Korištenje toplih sastojaka: Toplo mlijeko i toplo okruženje pomažu aktiviranju kvasca, što je ključno za uspješno dizanje tijesta.

Zaključak

Prateći ovaj detaljan recept, vaša orehnjača će biti savršeno mekana i puna okusa. Uživanje u svakom zalogaju bit će nezaboravno iskustvo za cijelu obitelj.

Preporučujemo