Sastojci
Za tijesto:
- 2 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 2 prstohvata soli
- 4 žlice ulja
- 1 žlica vrhnja (mileram)
- 3 dl toplog mlijeka
- 10 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
- 500 g glatkog brašna
Za nadjev:
- 300 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 dl kipućeg mlijeka
- Sok od limuna (po želji)
Priprema
- Priprema tijesta:
- U zdjeli razmutite žumanjke, šećer, sol, ulje i vrhnje dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Dodajte toplo mlijeko i kvasac (ako koristite svježi kvasac, prvo ga razmrvite).
- Miješajte dok se kvasac potpuno ne otopi.
- Postupno dodajte 300 g brašna, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
- Pokrijte zdjelu i ostavite tijesto na toplom mjestu da se udvostruči.
- Dizanje tijesta:
- Kada se tijesto udvostruči, dodajte preostalo brašno i ponovno ga pokrijte.
- Ostavite tijesto da se diže još 15 minuta.
- Premjestite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i lagano ga zamijesite.
- Ako se tijesto lijepi, dodajte malo brašna, ali pazite da ne postane previše tvrdo.
- Pokrijte tijesto toplom posudom i ostavite ga da se diže još 30 minuta.
- Priprema nadjeva:
- U zdjeli pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer.
- Zakuhajte mlijeko i postepeno ga dodajte smjesi oraha, miješajući dok ne dobijete gustu pastu.
- Dodajte nekoliko kapi soka od limuna kako bi orašasti plodovi ostali svijetli.
- Ostavite nadjev da se ohladi.
- Formiranje i pečenje:
- Kada je tijesto spremno, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini.
- Rasporedite nadjev po tijestu i ravnomjerno ga premažite.
- Zarolajte tijesto u valjak. Po želji, prerežite ga po sredini kako biste dobili dvije štruce.
- Prebacite štruce u namašćenu tepsiju (koristite maslac ili margarin).
- Stavite tepsiju u hladnu pećnicu i uključite na 150-180°C.
- Pecite oko 30-40 minuta. Kada se orehnjača počne rumeniti, pokrijte je aluminijskom folijom kako biste spriječili prekomjerno pečenje gornje kore.
- Prilagodite vrijeme i temperaturu pečenja prema svojoj pećnici.
- Hlađenje i serviranje:
- Nakon što je orehnjača pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite da se ohladi prije rezanja.
- Poslužite orehnjaču toplu ili hladnu, uz čaj, kavu ili samostalno kao slatki desert.
Savjeti za Savršen Rezultat
- Konzistencija tijesta: Tijesto treba biti mekano, ali ne ljepljivo. Ako je previše ljepljivo, dodajte malo brašna, ali pazite da ne pretjerate.
- Strpljenje: Ostavite tijesto da se dovoljno dugo diže kako bi orehnjača bila mekana i prozračna.
- Korištenje toplih sastojaka: Toplo mlijeko i toplo okruženje pomažu aktiviranju kvasca, što je ključno za uspješno dizanje tijesta.
Zaključak
Prateći ovaj detaljan recept, vaša orehnjača će biti savršeno mekana i puna okusa. Uživanje u svakom zalogaju bit će nezaboravno iskustvo za cijelu obitelj.
Preporučujemo